Katy Perry vikend na 90,2

Radiosarajevo.ba
Katy Perry vikend na 90,2
0 / Katy Perry
Katy Perry je objavila novi album "Witness", što je razlog da ovaj vikend posvetimo upravo njoj.

Katheryn Elizabeth Hudson, bolje poznata po svom umjetničkom imenu Katy Perry je američka kantautorica rođena 25. oktobra u Santa Barbari u Kaliforniji. Perry je postala svjetski poznata 2008. godine sa smash singlom "I Kissed a Girl" (ujedno i prvi singl s albuma One of the Boys), koji je bio na vrhu muzičkih top lista u preko 30 zemalja.

Katy Perry je prvi album, Katy Hudson, izdala 2001. godine. Radi se o albumu kršćanske muzike, kojeg je Katy izdala pod svojim rodnim prezimenom Hudson. Nakon objavljivanja tog albuma pridružila se grupi The Matrix i snimila album The Matrix, koji je objavljen tek 2009. godine. 2004. godine je snimila (nikada objavljeni) album Katy Perry, s kojeg su dvije pjesme dane Kelly Clarkson za njen četvrti studijski album. Godine 2007. Perry je izdala svoj prvi EP - Ur So Gay.
Drugi studijski album, One of the Boys, izašao je 17. juna 2008. S njega su skinuta četiri mega uspješna singla: "I Kissed a Girl", "Hot N Cold", "Thinking of You" i "Waking Up in Vegas" . Album je postigao veliki uspjeh dostigavši dvostruki platinasti tiraž (preko 2.000.000 prodanih primjeraka). "Hot N Cold", drugi singl s albuma, izašao je 9. septembra i dospio u top 5 u SAD-u , te je postao jedna od najprepoznatljivijih pjesama 2008. godine. Treći singl s albuma bio je "Thinking of You", ujedno i njena prva balada, koja je došla u top 30 te tako postala jednina njena pjesma koja se nije našla među top 10. Četvrti singl "Waking Up in Vegas" postao je novi hit te je dostigao na 2. mjesto u Kanadi, u SAD-u je ušao u top 10.

2010. godine Katy Perry izdaje i svoj novi album naziva Teenage Dream koji je oborio rekord za ženske izvođače te se Katy s pet singlova koji su došli na broj 1 izjednačila sa Michaelom Jacksonom. Pjesme koje je taj album iznjedrio su redom: "California Gurls", "Teenage Dream", "Firework", "E.T.", "Last Friday Night (T.G.I.F.)", "The One That Got Away", "Part of Me" te "Wide Awake". Naredni studijski album pod nazivom Prism objavljen je 18. oktobra 2013. godine. Do sada se prodao u preko 3 miliona primjeraka , te 12 miliona primjeraka singlova . Sadrži 13 pjesama , te još 3 bonus pjesme na Delux verziji. Od strane kritičara to je njen najprihvaćeniji album te je dobio dobre kritike. Katy Perry je ovaj album opisala kao odrasliju i ozbiljniju verziju predhodnog hit albuma. Najavni singl "Roar" postigao je globalni uspjeh, no neki su ga kritizirali jer je zvučao kao da pripada albumu Teenage Dream, dok je Katy najavila da će ovaj album biti ozbiljniji. Ipak postala je najbrže prodavana pjesma 2013. godine te je oborila rekord američkih radio stanica po učestalosti puštanja. Također, ta pjesma je postala najavni singl predstojećih Olimpijskih Igara u Sočiju 2014 godine. Drugi singl "Unconditionally" objavljen je 16. oktobra , te je postigao relativno dobar uspjeh. Pjesma je izdana kao božićni singl , no međutim došla je tek do 14. mjesta te je završen top 10 niz kojeg je ostvarivala sa svojim pjesmama od 2009., te zajedno sa Thinking of You jedina njena pjesma koja nije ušla u top 10. Ujedno, za ovu pjesmu objavljen je video spot koji je pobrao mnoge pohvale za scenografiju i vizulane efekte. Treći singl je Dark Horse koji je prvobitno bio objavljen kao promotovna pjesma koja bi najavila izlazak albuma , no odmah po objavljivanju pjesma je postigla ogroman uspjeh te se i nakon 3 mjeseca nalazila u top 20 američkog Itunesa. Prepoznavši taj uspjeh , pjesma je dobila status službenog singla. Ubrzo nakon toga pjesma je postigla svjetski uspjeh. Četiri sedmice bila je na prvom mjestu američke muzičke liste Billboard , te je njen airplay jedan od najvećih ikada u SAD-u. Pjesma je imala sličan uspjeh i u ostatku svijeta.

Peti studijski album, Katy Perry je objavila 9. juna 2017. godine. Album su najavila tri singla: "Chained To The Rhythm" sa Skip Marleyem koji je objavljen 10. februara, zatim "Bon Appetit" sa Migos izlazi 28. aprila, te "Swish Swish" sa Nicki Minaj koji je objavljen 19. maja. Do sada, kritike na album su različite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije