Joe Cocker na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Joe Cocker na Radiju Sarajevo
Official web site / Joe Cocker
Ovog vikenda na talasima Radio Sarajeva 90,2 MHz, svakih sat vremena u trajanju od 15-20 minuta, prisjetit ćemo se pjesama koje je izvodio Joe Cocker u svojoj dugogodišnjoj karijeri.

Muzičku karijeru John Robert Cocker je započeo u svom rodnom gradiću Sheffieldu, Engleska, kad je imao tek 15 godina. Njegov prvi sastav bili su The Avengers (u kojima je pjevao pod umjetničkim imenom Vance Arnold), potom je surađivao sa sastavom Big Blues, kao i sa The Grease Bandom.

Prvi veliki hit Cocker je imao sa pjesmom With a Little Help from My Friends, obradom The Beatlesa na kojoj je gitaru svirao Jimmy Page. Iste godine održao je nastup na legendernom festivalu u Woodstoku. Naredni uspjeh stigao je sa još jednom obradom The Beatlesa, pjesmom She Came In Through the Bathroom Window, te vlastitim pjesmama Cry Me a River i Feelin' Alright. Najveći hit tog dijela svoje karijere s pjesmom The Letter s albuma Mad Dogs and Englishmen.

Početkom 1970-ih problemi sa drogom i alkoholom usporavaju mu karijeru, ali u narednim decenijama uspijeva se vratiti zahvaljujući nekolicini vrlo uspješnih hitova:

· Up where We Belong, pjesma nagrađena Grammyem, Oscarom i Zlatnim Globusom otpjevana s Jennifer Warnes za film Oficir i Džentlmen
· You are So Beautiful
· When The Night Comes
· N'oubliez Jamais
· Unchain my heart

Karijera Joe Cockera obuhvata 22. studijska albuma, 9. živih albuma, 14. kompilacijskih albuma i 68. singlova.

U dobi od 70 godina, 22. decembra 2014. godine, Cocker je umro u svom domu u Coloradu od posljedica raka pluća.

Ove subote i nedelje uživajte uz Joe Cocker Vikend na Radiju Sarajevo 90,2 MHz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije