Indexi i "Bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet..."

Radiosarajevo.ba
Indexi i "Bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet..."
Arhiv / Davorin Popović
Za današnju pjesmu dana odabrali smo jednu od najpoznatijih balada grupe Indexi, veliki hit iz 1975. "Bacila je sve niz rijeku", pjesmu koju je Davorin Popović najviše volio pjevati.

Fadil Redžić je napisao muziku za pjesmu u Sovjetskom Savezu, na turneji na kojoj je bio s drugim bendom, i ovako je poslije govorio:

"Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, i onda me uhvatila tuga pa sam čačkao po gitari i otčačkao to. Onda sam dao Kemi (Montenu, op.pr.) i on se zaljubio i to je sročio, meni se to nije svidjelo u prvi mah, taj tekst, usred bašće... ali poslije mi je sjela, izuzetan tekst'."

Kemal Monteno je jednom otkrio i tajnu ove pjesme: "Ovo je istinita priča, pola moja, a pola Davorova.

On je imao jednu djevojku, to je njegova prva ljubav. Trebali su se oženiti...Moja Branka je tad bila curica, a stanovala je preko puta Davora. Ona i Ljilja, njena sestra, kaže mi, stanu na prozor, a Davor i ova njegova cura idu... One su svaki dan to gledale kroz prozor. Bila je to velika ljubav. Onda je ona otišla u Ameriku da studira, a on je ostao. Tad su se i rastavili. Prije toga je još nešto bilo, trebala je roditi, pa pošto je išla na studije nije htjela roditi i abortirala je.

Onda sam se sjetio i jedne priče kad sam se ja zaljubio u nekakvu iz Čapljine. Ja bio poludio! Plus 80, a ja idem da je tražim, a ne znam ni gdje stanuje ni ništa. Ja sam doš'o s'onim "Ćirom" do Čapljine. Izaš'o na plus 80 i hodam sam k'o budala po gradu i gledam ne bih li je sreo. Kad ja vidim u bašti... ja pogledam... bosa, u nekoj haljinici i neko cvijeće... ja pogledam... kad ona! Ja se sjetim te slike i onda počnem pjesmu sa tom slikom i onda pređem na ovu Davorovu priču..."

Uživajte u ovoj predivnoj pjesmi, zapisu mladosti dvojice legendarnih pjevača...

Stajala je usred bašte
kao najljepši cvijet
kao da je dio mašte
i muzike te

Slušala je pjesmu moju
posljednju što pjevam njoj
sad joj kažem zbogom draga
a bila je život moj

Prošla je kroz moje snove
i bila je tren'
cijelim tijelom bila moja
ja bio sam njen

Nosila je našu ljubav
našu sreću, prvi cvijet
bacila je sve niz rijeku
i pošla u drugi svijet

Al' noćas, ako sluša
nek čuje bol
u pjesmi koju pjevam
njoj, samo njoj

Zauvijek neka nosi
na srcu znak
život je jedan ona bacila

Nek' čuje bol u pjesmi
koju pjevam njoj, samo njoj
zauvijek neka nosi na srcu znak
život je jedan ona bacila

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije