Dido na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Dido na Radio Sarajevu

Popularna britanska pjevačica Dido objavila je nedavno novi album Still On My Mind, što je povod da ovog vikenda slušamo nnjene najveće hitove na Radio Sarajevu.

Njen stariji brat i muzički producent Rollo Armstrong je 1995. godine osnovao sa svojim prijateljima Maxy Jazzom i Sister Bliss sastav Faithless. Dido je otpjevala sve prateće vokale na prvom albumu Faithlessa - Reverence i bila koautor i glavni vokal za pjesmu Flowerstand Man.

U vrijeme dok je surađivala s grupom Faithless, Dido je snimila demo verzije nekoliko pjesama, koje su završile na nikad objavljenom albumu Odds & Ends, ali je taj demo-album poslužio kao promotivni materijal izdavačkim kućama. Neke od pjesama su kasnije dorađene i objavljene ("Take My Hand" se nalazi na albumu "No Angel", a "Sweet Eyed Baby" je remiksirana i preimenovana u "Don't Think of Me", dok su "Worthless" i "Me" pronašle mjesto na posebnoj japanskoj ediciji albuma).

Godine 1997., nakon što je čuo njene demo snimke, Dido je otkrio legendarni menadžer Clive Davis, koji je, između ostalih, imao pod ugovorom Brucea Springsteena i Janis Joplin. Ona nakon toga potpisuje ugovor za svoj prvi solo album s američkom izdavačkom kućom Arista Records.

Debi album No Angel bio je veliki hit širom svijeta i na kraju prešao ukupan tiraž od 21 milion kopija. I drugi album Life For Rent je bio veliki hit, te je s prvim ušao na listu 10 najprodavanijih albuma prve dekade 2000-ih godina.

Sljedeća dva album Safe Trip Home (2008.) i Girl Who Got Away (2013.) pohvaljena su od strane kritike, ali nisu postigli komercijalni uspjeh prva dva albuma. Nakon 6 godina pauze Dido je 8. marta objavila i novi studijski album Still On My Mind, koji donosi tipičan zvuk ove pjevačice. Krtitičari su pozitivno reagovali na ovo izdanje, a kako će publika - ostaje da se vidi.







Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije