Depeche Mode na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Depeche Mode na Radiju Sarajevo
Ove subote i nedjelje, od 10h ujutro do 21h uvečer, u periodima po 15-20 minuta, na talasima Radija Sarajevo slušamo pjesme iz diskografije engleskog elektronskog muzičkog sastava Depeche Mode.

Jedan od najduže živućih i najuspješnijih bendova koji su preživjeli "Novi val" kroz njihov "futuristički izraz", priznat od mnogih kao jedan od najvećih bendova svih vremena, te kao najbolji elektronski sastav svih vremena. Mnogi njihovi spotovi prikazivali su se danonoćno na MTV-u.

Svojim zvukom su utjecali na mnoge današnje popularne umjetnike, elektronskim tehnikama i zvukovima. I dalje su utjecajni u modernoj elektronskoj muzici, kao i u alternativnom žanru. Primjer je obrada grupe Rammstein, pjesma Stripped... Najpoznatija prerada je Personal Jesus u izvedbi Marilyn Mansona, ali i Johnnyja Casha.

Depeche Mode je osnovan 1980. g. osnovao ga je David Gahan (glavni vokal), Martin Gore (klavijature, gitara, vokal, tekstopisac), Andrew Fletcher (klavijature) i Vince Clarke (klavijature, tekstopisac). Vince Clarke otišao je iz banda nakon njihovog prvog albuma 1981. Zamjenio ga je Alan Wilder (klavijature, bubnjevi, prateći vokali), koji je svirao s bendom od 1982. do 1995. godine. Nakon Wilderova odlaska, Gahan, Gore i Fletchernastavili su rad kao trio.

Depeche Mode su nominirani za ulazak u Rock n Roll Hall of Fame u 2018. godini.

Pored pjesama sa njihovih 14. albuma, ovog vikenda ćemo se prisjetiti i remixa, mnogobrojnih obrada i živih nastupa od 1980. godine do danas.

Vikend sa Depeche Mode na Radiju Sarajevo vam poklanja Artisan pekara Maison Coco u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije