Coldplay na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Coldplay na Radiju Sarajevo
0 / Coldplay
Coldplay ima novi EP koji se zove "Kaleidoscope"

Coldplay je pop rock/indie bend iz Londona. Okupili su se 1996. a dvije godine kasnije izdali Safety EP koji je bio tiskan u samo 500 primjeraka. Osnovali su ga Chris Martin (pjevač, klavirist, gitarist) i Jonny Buckland (gitarist). Ubrzo im se pridružio Guy Berryman (bas gitara) koji je slušao predavanja sa spomenutom dvojicom, a onda i bubnjar Will Champion. On je u mladosti svirao klavir i gitaru ali je brzo naučio bubnjeve.

Coldplay je 2000.g. izdao svoj prvi veliki album „Parachutes“ koji je ubrzo postao hit u cijelom svijetu i postao najpordavaniji album u Velikoj Britaniji 2000 godine. Sa njega su skinuti hitovi „Shiver“, „Yellow“, „Trouble“ i „Don't panic“. Tekstovi su većinom ljubavni, ali postoje i aktuelne teme poput globalnog zatopljenja („Don't panic“).

A rush of blood to the head“ po mnogima je najveće Colpdlayevo djelo koje je zaradilo Grammy za najbolji album 2003. Sa tog albuma su skinuti: „The scientist“, „Clocks“, „In my place“ i „God Put A Smile Upon Your Face“. „Clocks“ i „The scientist“ su po mnogima najveći hitovi koje je Coldplay ikad napravio.

Album „X&Y“ koji je bio najprodavaniji te 2006. godine u svim većim državama svijeta izazvao je senzaciju hitovima „Fix You“, „Speed of Sound“, „Talk“ i „The hardest part“. Coldplay je dobio dvije Brit award nagrade te godine i to one najvažnije: za najbolji singl („Speed of Sound“) i za najbolji album.
Novi album coldplaya „Viva la vida or Death and all his friends“ izašao je sredinom juna 2008. godine. Sa tog albuma su skinute sljedeće pjesme: „Violet hill“ (skinut 600000 puta u prvih 24 sata nakon puštanja), „Viva la Vida“, „Life in technicolor“ i „Lost“ te b strana Violet hilla- „A spell a rebel yell“. Producirao ga je Brian Eno.

Coldplay nastavlja saradnju sa čuvenim Brianom Enom i na konceptualnom albumu komplikovanog naziva Mylo Xyloto, koga i danas izgovaraju na različite načine. Album je izašao u oktobru 2011. godine i dobio 5 nominacija za Grammy nagradu američke diskografske industrije. Zvanično je s njega objavljeno pet vrlo uspješnih singlova, uključujući megapopularnu pjesmu "Paradise", te duet sa Rihannom - "Princess of China".

2014. godine Coldplay objavljuju album "Ghost Stories" za kojeg je Chris Martin rekao da je inspirisan raskidom veze između njega i Gwyneth Paltrow. Ovaj album je predstavljen sa pet singlova: Magic, Midnight, A Sky Full Of Stars, True Love i Ink. Na 57. dodjeli Grammy nagrada, album je nominovan u kategoriji za "Najbolji pop vokal album", a na Billboard Music Awards je dobio nagradu "Top Rock Album". 

Očigledno je da momcima iz benda nije nestalo kreativnosti te su za nepunu godinu dana napisali i snimili album "A Head Full Of Dreams". Bend je na pojedinim pjesmama sarađivao sa Beyoncé, Noel Gallagherom, Tove Lo, Khatia Buniatishvili i Merry Clayton. I ovaj album je predstavljen sa pet singlova i to: Adventure of a Lifetime, Hymn for the Weekend, Up & Up, A Head Full Of Dreams i Everglow. Prema posljednjim informacijama, album je prodat u preko 5 miliona primjeraka širom svijeta. 

Ovogodišnji EP "Kaleidoscope" je dokaz kako Coldplay ne staje sa snimanjem pjesama čak i u periodu kada su zauzeti sa koncertnim aktivnostima.

Ovaj vikend uživajte uz Coldplay!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije