"Cesaricu" je mogao otpjevati samo Oliver Dragojević

A.I.M.
"Cesaricu" je mogao otpjevati samo Oliver Dragojević
/ Oliver Dragojević

Oliver Dragojević preminuo je u nedjelju 29. jula, ali u srcima mnogih živjet će kroz svoje pjesme još dugo, dugo.

Ovih dana možda je i najteže dati na odgovor na pitanje koji je to njegov najveći hit, jer Dragojević ih je otpjevao na desetine, ako ne i stotine.

Život je proveo na moru u Splitu i Veloj Luci  na Korčuli, a iza njega je ostalo i more sjajnih pjesama koje ne poznaju ni granice ni vrijeme.

Jedna od njih je i "Cesarica", koju je napisao Dragojevićev mlađi kolega, prijatelj i komšija Zlatan Stipišić Gibonni.

 Posljednjih godina njih dvojica bili su nerazdvojni, a mi izdvajamo Gibonnijev osvrt na nastanak ove sjajne pjesme. 

"Na samom početku devedesetih, kada smo svi živjeli u nekim tmurnim i olovnim vremenima, meni se nekako otela ta pjesma. Nešto tako romantično, nevino, čak pomalo i naivno, prije toga nisam napisao. Pjesma kao da je došla iz nekog pradavnog vremena. Tada sam imao potrebu napisati jednu takvu, svijetlu i humanu pjesmu, možda kao nekakav balans stvarnosti, koja je bila veoma neromantična. Odmah se činila nekako nestvarna. Pokazao sam je pokojnom Zdenku Runjiću, on je bio veoma dobra duša, čovjek koji, čim bi namirisao talent, otvorio bi mu vrata. Predložio mi je da je pokažemo Oliveru. Od početka sam znao da je ja pjevati neću.

 Pjesma počinje riječima: “Cilega života...”, a ja sam bio premlad da bih sa svoje 23 pjevao taj stih. Ne bih bio vjerodostojan u interpretaciji takvog teksta," izjavio je svojevremeno Gibonni. 

Otkrio je i još jednu zanimljivost. 

"Zanimljivost koju možda rijetki znaju je da sam, nakon nekoliko godina, upoznao jednog čovjeka, koji je tvrdio da je u Skoplju s Oliverom služio vojsku i da mu je u vojsci pokazao pjesmu, koju je Oliver, onda, njemu ukrao. Tog trenutka sam pomislio da je to neka skrivena kamera, koliko je to suludo zvučalo. No, s vremenom sam upoznao, u više navrata, ljude koji su tvrdili da su oni napisali tu pjesmu...," kazao je Gibonni. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije