Calexico na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Calexico na Radio Sarajevu
0 / Calexico i Iron & Wine

Calexico je američki americana/alt country sastav osnovan 1996. u Tucsonu u državi Arizona. Dva glavna člana sastava, Joey Burns i John Convertino, isprva su zajedno svirali u Los Angelesu kao dio sastava Giant Sand. Snimili su mnoštvo albuma za Quarterstick Records, dok je njihov EP In the Reins 2005. snimljen s Iron & Wineom dospio na ljestvicu Billboard 200. Glazbeni stil Calexica mješavina je tradicionalne latinoameričke muzike i countryja jugozapada SAD-a, kao i jazza pedesetih i šezdesetih te post-rocka devedesetih i 2000-ih. Sastav je dobio ime po graničnom gradu Calexicu u Kaliforniji.

Calexico je isprva imao veći udio instrumentala na svojim izdanjima, a vremenom su se prebacili na "pjevane" numere. Album Garden Ruin iz 2006. godine je prvo izdanje bez ijedne instrumentale. Posljednji studijski album The Thread That Keeps Us objavili su 2018., a 14. juna ove godine opet su se udružili sa Iron & Wine, što nije nikakav bend ili duo. Iron & Wine je zapravo kantautor Samuel "Sam" Ervin Beam, a zajedno sa Celxicom objavili su novi album Years to Burn.

Ove subote i nedjelje provest ćemo vas kroz bajkovitu diskografiju sastava Calexico, a imaćete osjećaj da vozite negdje uz Meksičku granicu i švercujete tekilu u gepeku!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije