Bruce Springsteen na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Bruce Springsteen na Radio Sarajevu
Svaki puni sat od 10:00 do 20:00, u blokovima od 15-ak minuta slušaćemo pjesme legendarnog Bruce Springsteena.

Bruce Frederick Joseph Springsteen (New Jersey, 1949.), američki rock pjevač, kantautor i gitarist. Springsteen djeluje kao solo glazbenik s pratećim E Street Bandom.

Kad je sa sedam godina vidio Elvisa Presleyja u emisiji Eda Sullivana, počeo se sve više zanimati za muziku. S 13 godina kupio je svoju prvu gitaru za 18 dolara i počeo vježbati. Iako je kasnije postao muzičar svjetskog ugleda, Springsteenovi korijeni odražavali su se u njegovoj muzici, a on sam često je spominjao "veliku državu New Jersey" na svojim koncertima.

Springsteen je često bio poznatiji po svom nadimku "The Boss". Nadimak je dobio dok je kao mladić tijekom šezdesetih svirao s sastavom po klubovima. Na sebe bi uzimao zadatak da naplaćuje gaže za sastav i sam raspodjeljuje novac među članovima.

Za svoj rad dobio je 20 Grammy nagrada, dva Zlatna globusa, Oskara, te brone druge nagrade, uključujući Predsjedničku medalju časti 2016. godine, koju mu je uručio Barack Obama.

Vikend posvećen Bruceu Springteenu dolazi povodom izdavanja duplog albuma Springsteen on Broadway, koji je zapravo muzika iz nastupa na Broadwayu, kada je imao rezidenciju u Walter Kerr teatru i nastupao pet noći sedmično u periodu od oktobra 2017., pa sve do polovine decembra 2018., u kojem je održao ukupno 236 nastupa u nešto više od godinu dana. Ulaznica se kretala od 1.800 do 6.700 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije