Bend sa alternativne beogradske scene: Jakarta i "Spiritus"

Radiosarajevo.ba
Bend sa alternativne beogradske scene: Jakarta i "Spiritus"
Muzički bend Jakarta osnovan je 1981. godine u Beogradu i jedan je od simbola beogradske underground scene zajedno sa grupama: U škripcu, Laki Pingvini, Bezobrazno zeleno, Obojeni program i drugi.

Bend je svirao rock muziku ali sa primjesama synth-wavea koji je u to doba dozivio komercijalni uspjeh, prvenstveno u Velikoj Britaniji.

Jakarta je tokom početnog perioda prošla kroz stalne izmjene sastava. Originalni članovi, vokal Igor Popović i gitarista Jane Parđovski (bivši član benda Butik), počeli su svirati zajedno sa Radetom Bulatovićem na bas gitari, klavijaturistom Milošem Petrovićem i Ivanom Feceom, bunjarem i bivšim članom grupe Luna.

Debitirali su 1984. Godine sa albumom ”Maske za dvoje” koje je producirao Saša Habić.

Ovaj album donio je njihova tri velika synth-funk hita “Spiritus”, “Piromanija” i “Pozovi me”. 

Oni su 1985. godine učestvovali u YU Rock Misiji, odnosno doprinosu Jugoslavije Live Aidu. Jakarta je 15 juna 1985. Godine na stadionu Crvene zvezde održala koncert zajedno sa 23 druga benda u Yu Rock Misiji.

Njihov drugi album “Bomba u grudima” izdan je 1986. godine i snimljen je s novim bubnjarom Miroslavom Karlovićem. Tada se Jakarta okrenula pop-rock muzici umjesto synth-funka.

Album nije bio dobro prihvaćen među kritikom niti među publikom i zbog toga se Jakarta tiho povukla sa jugoslovenske muzičke scene. Zvanično su prestali s radom 1988. godine.

Jakarta i pjesma Spiritus iz 1984. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije