Bee Gees vikend na 90,2

Radiosarajevo.ba
Bee Gees vikend na 90,2
Official web site / Bee Gees
Capitol Records je nedavno objavio kompilaciju Timeless: The All Time Greatest Hits što je sasvim dovoljan povod da ovaj vikend posvetimo bendu Bee Gees

Bee Gees su pop bend nastao 1958. godine, a oformila su ga braća Barry, Robin i Maurice Gibb. Rođeni su na Isle Of Man u Engleskoj, a živjeli u Manchesteru sve do kraja 50-tih kada se porodica Gibb seli u Australiju. Sa 12 po redu singlom nazvanim “Spicks and Specks” ulaze na top liste i postižu uspjeh. U januaru 1967. Godine se vraćaju u Veliku Britaniju i počinju saradnju sa producentom Robertom Stigwoodom koji ih promoviše širom svijeta.

Bee Gees su bili uspješni tokom svih godina postojanja ali bi se mogla izdvojiti dva perioda najveće popularnosti. Veći uspjeh imali su krajem 60-tih godina izvodeći pop muziku i u drugoj polovini 70-tih kao disco bend. Bili su jako uspješni i u pisanju pjesama za druge izvođače.

Tokom karijere, prodali su preko 220 miliona nosača zvuka te se tako svrstali među najbolje prodavane svjetske izvođače svih vremena. Snimili su 22 studijska albuma, a 1997. godine su ušli u “Kuću slavnih rock ‘n’ rolla”. Bee Gees su prestali sa radom poslije 45 godina duge karijere i smrti Maurice-a 2003. godine. Robin je preminuo 2012. godine te je Barry jedini živi član benda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije