Babe i "Ko me tero da te volim"

Radiosarajevo.ba
Babe i "Ko me tero da te volim"
Rock grupa Babe nastala je u Beogradu 1992. godine kao samostalni projekt Žike Milenkovića iz grupe Bajaga i Instruktori, Gorana Čavajde iz Električnog orgazma i Zorana Ilića - Ilketa iz Riblje Čorbe.

Bas gitaru je svirao Zoran Vasić, koji je prethodno svirao sa Ilićem u grupi Bezobrazno zeleno.

Tokom snimanja njihovog prvog albuma Slike iz života jednog idota Vasić je napustio bend i bivši član benda U škripcu, Dejan Škopelja, postao je novi basista.

Za Babe je debitantski album uglavnom odradio Žika Milenković. Na albumu su radili i Margita Stefanović (EKV), Vidoja Božinović, Del Arno Band, kao i mnogi drugi.

Nakon što je album izašao Babe su otišle na turneju sa Ribljom Čorbom, a 1994. su izdali 4 singla, obrade pjesama Novogodišnja pesma, Loša navika, Reći ćemo hvala kad bude karnevala i Dizel.

Babe su 1995. godine izbacile album Lažne slike o ljubavi, ali album nije dosegao komercijalni uspjeh prethodnih izdanja, iako su pjesme Ko me ter'o i Mesnica postale radijski hitovi.

Uradili su i obradu Strangers in the night, verziju pod nazivom Stranac usranac. U to vrijeme je Čavajda napustio bend, a Vlada Cvetković postao novi bubnjar benda.

Početkom 1998. Babe su objavile kompilaciju PS Babe na kojoj su se našle nove pjesme: Hoću da budem predsednik Srbije, Zadnja noć i Mladi ludi svet. Album Slike sna i jave (Samo za buntovnike) je objavljen sa novim članovima: Vladan Nedeljkov (gitara) i Blagoje Nedeljković (bubnjevi). Pjesma Mexiko je napisana 1982. za vreme Milenkovićevog rada sa bendom Mačori.

Babe kao bend prestaju postojati 2000. godine.

Poslušajte najveći hit grupe Babe - Ko me ter’o:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije