Amila Sulejmanović i stari hit "Vodi me iz ovog grada"

Radiosarajevo.ba
Amila Sulejmanović i stari hit "Vodi me iz ovog grada"
Foto: YouTube / Alen Islamović i Amila Sulejmanović

Amila Sulejmanović je rođena u Sarajevu 5. aprila 1963. Bila je pjevačica rock muzike, a kasnije je promijenila muzički pravac. Jedna je od najpoznatijih pratećih vokala na prostoru bivše Jugoslavije. Proslavila se pjesmom "Volim te još", u duetu sa grupom Valentino, a za pjesmu je urađen i spot.

Odrasla je u društvu umjetnika i prvo je pjevala u bendu "Kazablanka" sa Mladenom Pavličićem i Admirom Ćeramidom, koji su kasnije bili u grupi "Plavi Orkestar“.

Bila je i prateći vokal Bijelog dugmeta, sa čijim se članom benda Goranom Ipetom Ivandićem dugo zabavljala.

U istom svojstvu sarađivala je na albumima Bombaj štampe i Nede Ukraden.

Iste godine bila je dio veoma interesantne rock operete Televizije Beograd, "Kreatori i kreature", emitovane naredne godine. Rame uz rame sa Zanom Nimani, Borom Đorđevićem, Dejanom Cukićem, Snežanom Jandrlić, Brankom Đurićem, Čavketom iz "Električnog orgazma" i Masimom Savićem kome je (u ulozi Tise) direktna duet-partnerka, u priči o toku i posljedicama jedne tinejdžerske gradske pijanke.

Međutim, počev od 1988. njen život se iz korijena mijenja. Posljednju ploču sa 10 pjesama niko nije htio da štampa, jer nije bila komercijalna. Za sad postoji par "izgubljenih" primjeraka ploče. Nakon raskida sa Ivandićem (koji se poslije oženio i dobio dijete, a u januaru 1994. pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima nastradao) i vizije budućeg razaranja SFRJ i Sarajeva, pakuje kofere i zauvijek napušta domovinu. Seli se u London, gdje i danas živi. Godine 1993. je sa Emirom Kusturicom kumovala na vjenčanju Gorana i Dženane Bregović u našoj ambasadi u Parizu.

Okreće se misticizmu i ezoteriji, šalje svoje demo snimke sa izvođenjem bosanskih sevdalinki čuvenom kompozitoru Jah Wobbleu, koji je očaran njenim pjevanjem bez pratnje ikakvih instrumenata. Time se otvara novo poglavlje u njenoj karijeri, te prelaz na eksperimentalnu/alternativnu/world muziku, ali paralelno školuje glas i kod Richarda von Aldea, u maniru italijanskog bel kanta. Tako pored pjevanja u operi, ona danas nastupa širom svijeta sa Wobbleovim bendom "Deep space", kao i brojnim jazz muzičarima.

Za današnju pjesmu dana izabrali smo pjesmu kojom su se Amila, Alen Islamović, Ipe Ivandić i Damir Misirlić predstavili u emisiji "Hit meseca" 1985. godine. Uživajte!

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije