Zastrašujuće ili...: Pogledajte robote koji trče, prenose kutije i izvode - parkour

Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće ili...: Pogledajte robote koji trče, prenose kutije i izvode - parkour
PrtScr / Atlas, robot koji se mnogima ne sviđa

Kompanija Boston Dynamics svojim je robotima preplašila dio javnosti, koji u komentarima na društvenim mrežama kažu da gledamo snimke koji prikazuju "kraj ljudske rase", te poručuju da je sve prilično zastrašujuće.

Naime, ova kompanija stvorila je robote koji mogu trčati, prenositi kutije, te ono što je skoro pa potpuno nevjerovatno - izvoditi parkour.

Riječ je o tzv. humanoid robotu, kojem su dali ime Atlas i koji je sposoban da izvodi teške motoričke zadatke - penje se uz stepenice, radi salto unazad i preskače prepreke.

Kompanija je osnovana 1992, a formirali su je naučnici sa Massachusetts Instituta tehnologije (MIT), koji razvijaju robote koji će se koristiti u teškim misijama spašavanja, te u industriji.

Također istražuju vojne robote, iako je, zasad, američka vojska odbila sarađivati s njima zbog veličine ovih pametnih mašina, ali i zbog toga što su glasni te bi mogli odati položaj vojnika.

Ova kompanija proizvela je i manju mašinu koja podsjeća na psa i koja se zove Spot, i koja se već koristi na gradilištima u Tokiju za mapiranje površina.

Kompanija je u vlasništvu japanskog SoftBanka od 2017, a njihov robot Schaft trebao bi se u slobodnoj prodaji naći već sredinom ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije