Hobotnica fascinirala svijet: Nevjerovatno šta joj se događa s tijelom dok spava

Radiosarajevo.ba
Hobotnica fascinirala svijet: Nevjerovatno šta joj se događa s tijelom dok spava

Svojim neobičnim izgledom ionako podsjećaju na aliena ili možda na facehuggera iz filmskoga hita Osmi putnik, ali ono što hobotnice izvode sa svojim tijelom dok spavaju, dosad nismo mogli zamisliti ni u najluđim snovima.

Scena nastala u sklopu dokumentarca Octopus: Making Contact prikazuje usnulu hobotnicu – koja mijenja boju!

Hobotnica, koju su istraživači nazvali Heidi, spava u akvariju, a boja te tekstura njezine kože naočigled se mijenja iz sekunde u sekundu.

Biolog David Scheel kaže kako bi to moglo sugerirati da hobotnica sanja.

“Ako sanja, ovo je dramatičan trenutak. Ukoro bih mogao pričati priču kako se mijenja boja, mogli bismo prepričavati njezin san. Ugleda raka, boja joj se počne malo mijenjati, a onda postaje sasvim tamna – to rade kada napuštaju morsko dno”, ispričao je Scheel u dokumentarcu.

“Ovo je kamuflaža, ona kao da je upravo uhvatila raka i sada ga želi pojesti u miru, ne želi da je iko primijeti”, smatra biolog i dodaje: “Ovo obično ne vidite kada životinja spava. Ovo je zaista fascinantno!", prenosi Net.hr. 

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije