! / Vatikan objasnio zašto je papa Franjo klečao i ljubio noge čelnicima Južnog Sudana

13. 04. 2019. u 16:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Vrlo ponizna slika pape Franje, koji je u četvrtak kleknuo i poljubio stopala čelnicima južnog Sudana potez je koji valja razumijeti u “ozračju međusobna oprosta”, objasnila je u petak Sveta Stolica na svom službenom portalu.

Sastanak dvojice najviših autoriteta civilne i crkvene vlasti Južnog Sudana u rezidenciji pape Franje nije bio “političko-diplomatski sumit”, piše u uvodniku Andrea Tornielli.

Bilo je to “iskustvo molitve i zajedničkog promišljanja dvojice lidera, koji su potpisali mirovni sporazum, ali imaju teškoća u poštovanju tog sporazuma”, navodi se.

“Počeli ste proces, neka se on dobro završi. Bit će među vama borbi, ali neka one ostanu u uredu; pred narodom primite se za ruke”, rekao je u četvrtak Papa nakon zajedničke molitve.

Zatim je kleknuo pred predsjednikom Republike Južnog Sudana Salvom Kiirom Mayarditom i pobunjeničkim vođom Riekom Macharom koji su bili zakleti neprijatelji, a danas trebaju vladati zajedno.

Papin čin dogodio se sedam dana prije nego što će takvu gestu u crkvama diljem svijeta činiti svećenici u spomen na Posljednju večeru prema kršćanskoj tradiciji kada je Isus oprao noge apostolima što je čin poniznosti u služenju.

Najmlađa država na svijetu, Južni Sudan većinski je kršćanska zemlja, a neovisnost je stekla od Sudana 2011. nakon 22 godine rata.

U decembru 2013. u njoj je izbio građanski rat nastao zbog suparništva između Salve Kiira i Rieka Machara, iako su nekada bili saveznici u zajedničkoj borbi protiv Khartouma.

Obojica su u septenbru u Adis Abebi potpisali novi mirovni sporazum kojim se obvezuju podijeliti vlast i okončati pet godina građanskog rata s više od 380.000 života i više od četiri miliona stanovnika izbjeglih i raseljenih.

Papa je u četvrtak čestitao potpisnicima i izrazio nadu “da će neprijateljstva prestati kako bi primirje bilo poštovano”.

NEMA KOMENTARA