V. Britanija / Uznemirujući snimak s utrke F4: Mladom vozaču amputirane obje noge

20. 04. 2017. u 11:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Nedjeljnu utrku britanske Formule 4 na stazi Donington obilježila je tragedija. Mladi 17-godišnji Billy Monger doživio je udes nakon čega su mu amputirane obje noge u području ispod koljena.

Nesreća se desila na izlazu iz krivine kada je Monger naletio na sporiji bolid Patrika Pasme. Udar je bio strahovit, dva sata je trajalo izvlačenje nesretnog mladića iz bolida F4.

Nakon amputacije Monger se nalazi u induciranoj komi. Njegovo stanje je i dalje kritično.

Poznati britanski vozači pokrenuli su akciju za prikupljanje 260 hiljada funti (oko 300.000 eura) za Mongerovo liječenje.

Lewis Hamilton, trostruki svjetski prvak F1, pozvao je na pomoć preko Twittera, dok je njegov zemljak, također svjetski prvak F1, Jenson Button donirao 18 hiljada eura.

Nesreća Billy Mongera dosta podsjeća na tragediju Alexa Zanardija koji je 2001. godine na utrci IndyCart serije doživio udes nakon kojeg su mu amputirane obje noge.

Zanardi se vratio u automobilski sport, čak je zabilježio i brojne pobjede u vozilima sa posebno prilagođenim komandama. Nakon što je završio automobilsku karijeru osvojio je više zlatnih medalja na prošlogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

NEMA KOMENTARA