Uvjerite se kakva nas čizma gazi: Kako izgleda zagađenje u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Uvjerite se kakva nas čizma gazi: Kako izgleda zagađenje u Sarajevu
PrtScr / Onda gledaj lafčino, vidiš ga...

U 13 sati danas je indeks kvaliteta zraka u Sarajevu iznosio 386 - što će reći opasan, a upozorenje koje ide uz ovu brojku glasi ovako: "Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore."

Već danima smo omotani otrovnim prekrivačem i udišemo zrak koji prilično povećava rizik da obolimo od karcinoma, srčanih bolesti, a o utjecaju ove nevidljive i polagane smrti na djecu suvišno je govoriti.

Alan Ćatović, vrhunski fotograf iz Sarajeva i zaljubljenik u astronomiju, na Facebooku je podsjetio na snimak koji je načinio prije godinu dana i koji prikazuje kakva to dimna čizma gazi Sarajevo i njegove građanke i građane.

Ukoliko vas zanima više detalja oko toga šta udišemo i kako da se zaštitimo, možete posjetiti ovaj LINK, a svakako vam preporučujemo da pogledate i ovaj snimak.

Video je snimljen s lokacije Zmajevca (prema zapadu), s Trebevića (prema sjeverozapadu) i sa Čavljaka (prema jugu). Na noćnim snimcima sa Zmajevca i Čavljaka može se vidjeti i rotacija Zemlje, pri čemu su (na snimcima sa Čavljaka) bila vidljiva sazviježđa Eridan, Kipar i Kit, napisao je Ćatović.

Das ist Walter! from Catovic on Vimeo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije