Uskoro premijera filma "Hase", o legendarnom Asimu Ferhatoviću

Radiosarajevo.ba
Uskoro premijera filma "Hase", o legendarnom Asimu Ferhatoviću
Printscreen / Uskoro premijera filma "Hase"

Asim Ferhatović nije bio sam veliki fudbaler, on je bio i veliki čovjek o kojem se i danas priča, o kojem su  otpjevane pjesme, a uskoro, tačnije 25. novembra 2019. godine, na Federalnoj televiziji bit će premijerno prikazan dokumentarni film „Hase“, autora Muhameda Bikića.

„Od kako se bavim novinarstvom, svake godine u zimu, tačnije u januaru kada je godišnjica smrti, pisao sam , odnosno pravio reportaže o legendarnom Hasetu, kroz priče njegovih savremenika. Upravo je i na taj način snimljen film“, kaže autor Bikić, kojem je ovo drugi autorski dokumentarni film.

„Kao što sam najavio nakon filma o legendarnom Želimiru Vidoviću Keliju, uslijedit će još jedna priča plemenitih ljudi ispod Trebevića. Jer, Hasetove majstorije i plemenita djela se i danas spominju na svakom koraku glavnog grada. Dovoljno je reči, 'Jedan je Hase' i što reče Faruk Hadžibegić u filmu, to je iz naroda izašlo i to niko ne može izbrisati“.  

Film „Hase“ u produkciji Federalne televizije, a koji je režirao Himzo Mihaljević, sniman je  na autentičnim lokacijama, gdje je Hase rođen, odrastao i živio, igrao fudbal i stadionima, koji nosi njegovo ime i na kojim je igrao , ulici koja nosi njegovo ime,  groblju gdje je ukopan...

„Zaista smo imali sjajnu atmosferu za vrijeme snimanja i vrlo zahvalne sagovornike, počev od Hasetove kćerke, dr. Merdine Ferhatović, bratića Nijaza Ferhatovića, pa nekadašnjih saigrača Džemaludina Mušovića, Mirsada Fazlagića, Vahidina Musemića, Saliha Šehovića, pa do potivnika iz plavog tabora Miše Smajlovića i Zdenke Jelića. Haseta su se prisjetili i njegove komšije sa Vratnika Mufid Zimić, Muhamed Pašalić i Emin Kemura, gdje je igrao šah i tavlu, zatim novinar Irfan Kreho koji ga je pratio za vrijeme igračke karijere, kao i frontmen grupe 'Zabranjeno pušenje', koja je napravilo kultnu pjesmu 'Nedjelja kad je otišao Hase“, dodao je Bikić.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije