Upoznajte mačke koje su bile poznate prije ere interneta

Radiosarajevo.ba
Upoznajte mačke koje su bile poznate prije ere interneta
Pixabay / Ilustracija
Mačke vladaju internetom, a pomalo i svojim vlasnicima...

Mnoge od njih postale su slavne ličnosti zahvaljujući viralnim snimcima.

Tu je Grumpy, Monty, Honey Bee, Garfi, Shironeko, Snoopy, Lazarus...

No, znate li koje su to mačke bile poznate prije ere interneta? Bilo je tu istinskih heroja.

Room 8 - Mačak koji je dolutao 1952. godine u jednu od škola u Kaliforniji, pronađen je u Sobi 8 i tako dobio ime. Ostajao je s učenicima u toj prostoriji i tek odlazio tokom raspusta. Svake godine bi ponovio istu rutinu. Postao je toliko popularan da su ga kamere ispraćale, a djeca odgovarala na pisma njegovih fanova.

Simon - Mornar koji je pronašao mačka Simona 1948. godine u Hong Kongu, odveo ga je sa sobom na brod HMS Amethyst. Kada je brod napadnut tokom Yangtze incidenta, mnogi su ranjeni, uključujući i mačka. Zbog napada, brod je ostao na moru još 100 dana. No, upravo je Simon spriječio širenje zaraze jer je i dalje lovio štakore uprkos svojim ranama. Nakon povratka broda u Veliku Britaniju, mačak je dobio brojne medalje zbog svoje hrabrosti.

Peter - Ovaj mačak postao je popularan jer je od 1952. do 1964. godine stalno boravio na terenu za kriket u Londonu. Kamere su ga redovno pratile, a kada je uginuo 1965. godine, poznati časopis o kriketu objavio je osmrtnicu za svog vjernog fana. Napisali su kako je "otišao najvjerniji pratitelj kriketa".

Faith - Mačka lutalica dobila je ime po crkvi St. Faith u Londonu u koju je dospjela 1940-ih godina. Stanari su je prihvatili i pazili. Faith je 1941. godine okotila jednu macu Pandu. No, ubrzo je odvela svoje mače u kutak podruma koji je bio vrlo hladan. Iako su je pokušali premjestiti na toplije mjesto, mačke su se stalno vraćale u podrum. Ubrzo je crkva bombardirana, a među ruševinama pronađeni su Faith i Panda. Bili su živi i zdravi, na istom mjestu u podrumu iz kojeg nije htjela otići. Faith je potom dobila medalju zbog svoje intuicije.

Trim - Na brodu HMS Reliance je 1799. godine okoćeno nekoliko mačića. Ubrzo je jedan od njih imao nezgodu i upao je u vodu. Sam se vratio nazad na brod, a kapetan Matthew Flinders bio je toliko zadivljen da ga je zadržao i vodio sa sobom na pustolovine. Kada je kapetan optužen za špijunažu, i mačak je ostao s njim u zatvoru. Statue dva prijatelja mogu se vidjeti u Engleskoj i Australiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije