Umro beskućnik čije je sviranje klavira oduševilo svijet

Radiosarajevo.ba
Umro beskućnik čije je sviranje klavira oduševilo svijet
YouTube / Ryan Arcand
Vijest o smrti beskućnika koji je na ulicama svirao klavir rastužila je mnoge u kanadskom gradu Edmontonu.

Ryan Arcand preminuo je prošle sedmice u dobi od 46 godina, nakon što se dugo borio s alkoholizmom, mentalnim bolestima i beskućništvom.

Njegova muzika i dalje živi. Snimak na kojem svira kompoziciju koju je sam napisao na YouTubeu pojavila se 2014. godine, a dosad je pregledana 11 miliona puta, prenosi Index.

Arcand je smješten u udomiteljsku porodicu u Alberti sa svojim bratom kad je imao četiri godine. U njihovom podrumu prvi put se susreo s klavirom.

"Bilo je to kao da smo sebi od početka suđeni. Gledaš klavir i zaljubljuješ se u njega", rekao je Arcand za CBC nedugo nakon što je njegov snimak postao viralan.

Sam je naučio svirati, slušajući muziku s TV-a. Ubrzo je počeo sam komponovati svoje pjesme. S 13 godina pobjegao je od kuće te počeo živjeti na ulicama Edmontona.

Alkohol je postao njegov način bijega od surove svakodnevice, ali ljubav prema muzici nije nestala, pa je svirao u crkvama, bolnicama i na trgu Winstona Churchilla.

Ubrzo su ga prozvali “Piano Man”, pronađen mu je smještaj, a Polard je novcem koji je zaradila od videa kupila klavir za predvorje doma u kojem je smješten, kako bi mogao svirati svakog dana.

U domu nije dugo izdržao, ubrzo se vratio na ulicu, a potom završio u zatvoru i u bolnici. Nakon što je uhvaćen s alkoholom, zabranjeno mu je sviranje na ulici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije