Turist snimio jako dirljiv prizor: "Bez ovog psa ne bih mogao živjeti"

Radiosarajevo.ba
Turist snimio jako dirljiv prizor: "Bez ovog psa ne bih mogao živjeti"
Arhiv / Terapijski pas, Ilustracija

Osobama s raznim invaliditetima i poteškoćama terapijski psi su sve.

Terapijski psi pružaju pomoć stjecanjem određenih vještina. Oni svojim prisustvom, njuhom, sluhom, raznim aktivnostima i svakodnevnim djelovanjem pomažu u svakodnevnim izazovima svojim vlasnicima te im uveliko olakšavaju život. Psi asistenti pomažu ljudima koji su nepokretni, u invalidskim kolicima, paralizirani te umjesto njih upale ili ugase svjetlo, donesu neku stvar, otvore ili zatvore vrata.

Karakter terapijskih pasa vrlo je značajan i ne može svaki pas postati terapijski pas. Važno je da nisu prezaštitnički nastrojeni jer bi u opasnim situacijama mogli ugroziti život svojih vlasnika, bitnije je da su druželjubivi te da radije biraju ljude nego pse.

Terapijski pas Leo iz ovog videa pokazat će vam koliko olakšava život svom vlasniku. Lea je snimio turist za vrijeme putovanja po Meksiku. Istreniran je i naučen da pomaže svom nepokretnom vlasniku Owenu. Owen je snimatelju rekao kako je Lea trenirao njegov ujak te kako bez njega ne može zamisliti svoj život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije