Sarajevo se nada Olimpijadi 2030: Evo kako je danas bilo na olimpijskom Igmanu

Radiosarajevo.ba
Sarajevo se nada Olimpijadi 2030: Evo kako je danas bilo na olimpijskom Igmanu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Igman, Malo Polje (Februar, 2020.)

Može li se olimpijski duh vratiti u Bosnu i Hercegovinu? Informacija da Barcelona žele zajedno sa Sarajevom organizirati Zimske olimpijske igre 2030. godine u priču je iznenada uključila i Bosnu i Hercegovinu. 

Vijest je objavio i ugledni BBC, a proširila se i dalje širom svijeta - Zimske olimpijske igre ponovo u Sarajevu 2030. godine.

Zimske radosti na Malom Polju: Sarajlije uživale na čistom planinskom zraku

Sarajevo je te 1984. ugostilo najbolje takmičare u zimskim sportovima. To su bile prve Olimpijske igre u jednoj državi socijalizma i prve za mandata pokojnog Juana Antonia Samarancha, velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. Prošlo je 36 godina: Sjećanje na olimpijsku bajku iz Sarajeva i 1984.

Neki će kazati sasvim realno. Drugi opet - nemoguće.

U svakom slučaju narednih mjeseci i godina ponovo će tema biti aktuelna. Pričat će se o mogućem povratku skijaša skakača na Igman, obnovi bob staze na Trebeviću. 

Čelnici Barcelone baš su Igman i Trebević istakli kao dva mjesta za moguću saradnju sa Sarajevom 2030. godine. 

Prije nego što Vlada Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Mirvadom Kurićem krene u realizaciju projekta,  mi smo danas posjetili upravo -Igman.

Prošlo je 36 godina: Sjećanje na olimpijsku bajku iz Sarajeva i 1984. godinu

Na današnji dan, prije 36 godine, u Sarajevu su počele 14. Zimske olimpijske igre. Glavni grad Bosne i Hercegovine od 8. do 19. februara 1984. bio je domaćin tada najveće sportske manifestacije u svijetu. Sarajevo je te 1984. ugostilo najbolje takmičare u zimskim sportovima.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac obišao je Igman i ostao - iznenađen. Ali i oduševljen. 

"Na stotine porodica je na Igmanu, na istom mjestu gdje su 1984. godine održani skokovi na Olimpijadi. Jedva smo našli mjesto za parkiranje. Uvjeti su fantastični", kazao nam je naš fotoreporter. 

U svakom slučaju ova informacija raduje. Igman nije izgubio olimpijski duh, a to potvrđuje dolazak brojnih građana.

No, ovo je samo mali početak. Sada su na potezu Grad Sarajevo, Vlada KS i država Bosna i Hercegovina

Pogledajte: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije