Samo u Rusiji: Polarni medvjedi „opkolili“ selo

Radiosarajevo.ba
Samo u Rusiji: Polarni medvjedi „opkolili“ selo
Foto: Screenshot / Broj medvjeda konstantno raste

Desetine polarnih medvjeda spustilo se u selo na ruskom Dalekom sjeveru tražeći hranu. Naselje je stavljeno „pod opsadu“, a vlasti i volonteri trudili su se da spriječe incidente između čovjeka i medvjeda.

U selu Rirkajpij, u kojem živi oko 600 ljudi, prošle godine se pojavilo „samo“ 28 medvjeda. Međutim, ove godine je naišao ogromni čopor.

Broj medvjeda konstantno raste. Do sada su na rtu Kožnevnikov primjećena najmanje 64 polarna medvjeda. Na tim lokacijama je postavljeno mjesto za hranjenje kako bi se namamili medvjedi iz sela, izjavio je zamjenik direktora regionalne Službe za zaštitu životinja Jegor Vereščagin.

Migracija medvjeda stavila je Rirkajpij pod opsadu, svi javni događaji su otkazani, dok je djeci dozvoljeno da idu u školu samo autobusom.

Susreti sa bijelim medvjedima su izuzetno opasni. Posljednja nesreća se dogodila u selu 2011. godine, kada je lokalnog stanovnika ubio polarni medvjed, podsjeća Sputnjik.

Inače, ove godine more se zaledilo dvije nedjelje kasnije nego obično. Led je i dalje nepostojan, pa je kretanje medvjeda otežano. Očekuje se da će tokom ovog mjeseca postati dovoljno čvrst i da će se zbog toga okončati i medvjeđa opsada sela Rirkajpij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije