Rusi izumili radijator koji, dok grije, proizvodi novac

Radiosarajevo.ba
Rusi izumili radijator koji, dok grije, proizvodi novac
Inovacije u zemljama sa slabijom ekonomijom ili sankcijama uvijek su bile poprilično originalne, a to potvrđuje i nedavni ruski primjer, odnosno radijator koji u isto vrijeme grije i proizvodi novac.

Naime, riječ je o uređaju koji je izumio startup Comino, a koji za vrijeme dok grije i hladi ujedno služi i kao napredan alat za rudarenje kriptovalute Ethereum, saopćeno je iz ovog startupa.

Zvuči bizarno, ali jaka ruska zima dodano doprinosi tome jer sa većom potrošnjom ovaj uređaj proizvodi veću količinu kriptovalute. U sebi sadrži ASUS P106-100 6G grafičke procesore i sve svoje zadaće obavlja iznimno brzo i efikasno.

Dolazi u dvije varijante Comino N1 i Comino N4, te oba uređaja proizvode kriptovalute. Prema proračunima kreatora ovog uređaja Jevgenija Vlasova i Alekseja Čistova, uz jedan Comino N1 ili N4 mjesečno možete zaraditi 300 američkih dolara, ali to je bruto iznos od kojeg treba oduzeti troškove održavanja, električne energije itd.

Ipak, kupovina ovog uređaja nije tako jednostavno, te je njegova najniža cijena 4.500 dolara, zbog čega iz Comino startupa sada čekaju da neka veća kompanija kupi njihov izum, kako bi napravili uspješan posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije