Priroda se poigrala sa Martin Brodom: U mjesto satkana davna ljubavna legenda

Radiosarajevo.ba
Priroda se poigrala sa Martin Brodom: U mjesto satkana davna ljubavna legenda
Foto: Helifilm / Martinbrodski slapovi

Kroz usjeke ličkog krša, brdski krivudavi put koji od Drvara prema Kulen Vakufu vodi do vijekovima netaknute prirode u naselju Martin Brod gdje je ušće Unca i Une formiralo jedinstvene i nadaleko poznate slapove.

Priroda se na najljepši način poigrala sa ovim krajem kojeg stanovnici ovog dijela zemlje nazivaju "biserom Krajine", a koji je "žila kucavica" Nacionalnog parka Una.

Preko najvećeg unskog slapa visokog nekoliko desetina metara svake sekunde prelijeva se u prosjeku 63 kubna metra vode. Jedinstvene prizor ove prirodne atrakcije moguće je promatrati sa uređenih mostova i vidikovca odakle dopiru zvukovi prirode, šuma vode i krošnji drveća.

Biserna voda Martin Broda obilježila je život njegovih stanovnika u čija usmena predanja je satkana davna legenda o postanku ovog mjesta.

Prekrasan ambijent

Naime, vjeruje se kako je lijepa djevojka imena Marta sa druge strane Une pronašla ljubav svog života koja joj bi zabranjena. Jedne noći ona krenu preko Une, okliznu se na skliskoj sedri i nestade u vrtlozima rijeke. Njen pokušaj prelaska rijeke ili brod, kako ga mještani nazvaše, prozva se Martin Brod.

Ovaj prirodni ambijent zaklonjen je običnom putniku lancem dinarskih planina, ali interes za tu naseobinu raste svake godine okupljajući sve više zaljubljenika u prirodu koji kroz pješačke staze uživaju u osebujnoj flori i fauni Martin Broda.

Rafting

Martin Brod je destinacija koja postaje sve popularnija među domaćim i stranim turistima koje tokom cijele godine privlači prirodnim ljepotama, historijskim nasljeđem, ali i ljubavnom legendom.

Milančev buk (Veliki slap), koji je jedan od martinbrodskih slapova, smatra se najljepšim dijelom sedrenog područja. 

Vodopadi su nastajali u dugom vremenskom periodu zahvaljujući izuzetno čistoj vodi bogatoj mahovinom i algama od kojih nastaju sedrene barijere sa kojih voda pada.

Upravo ovakve predispozicije mogućile su održavanje tradicionalne Unske regate, a sezona raftinga traje od aprila do oktobra.

Martin Brod, kod Bihaća, poznat je širom Evrope i po raftingu.

Zaštićen UNESCO-m

Martinbrodski slapovi upisani na Tentativnu listu UNESCO-a

Martinbrodski slapovi upisani su na Tentativnu listu UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m.

Pogledajte ovaj predivni video Martinbrodskih slapova kojeg je napravio Helifilm:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije