Petogodišnja Ruskinja zarađuje 18 miliona dolara godišnje na YouTubeu

Radiosarajevo.ba
Petogodišnja Ruskinja zarađuje 18 miliona dolara godišnje na YouTubeu
Foto: Screenshot / Anastasia Radzinskaya

Popularnost petogodišnje Ruskinje raste iz dana u dan. Anastasia Radzinskaya smjestila se na treće mjesto liste najbolje plaćenih YouTubera prema časopisu Forbes.

Godišnje zarađuje 18 miliona dolara samo zahvaljujući ovom internetskom servisu za razmjenu videosadržaja.

Anastasijin kanal pokrenuli su njeni roditelji objavivši snimku tretmana nakon što joj je dijagnosticirana cerebralna paraliza. Liječnici su se bojali da djevojčica nikad neće govoriti, ali njeni roditelji nisu gubili nadu pa su videima odlučili pokazati prijateljima i porodici napredak koji Anastasia ostvaruje.

Objavljivali su snimke igre s tatom, mačkom i sličnim djeci zanimljivim sadržajem. Nakon objave snimke izleta u zoološki vrt 2018. godine, koja je pregledana 767 miliona puta, postala je zvijezda YouTubea.

Anastasia, na internetu poznatija kao Nastya, danas ima sedam kanala koji broje 107 miliona pretplatnika, a od 1. juna 2018. do 1. juna 2019. zahvaljujući reklamama i sponzoriranom sadržaju zaradila je 18 miliona dolara.

Prilično lijep iznos za jednu petogodišnjakinju, ali ni približan onome koji godišnje uprihodi osmogodišnji Ryan Kaji. On je na prvom mjestu Forbesove liste najbolje plaćenih YouTubera zahvaljujući godišnjoj zaradi koja iznosi vrtoglavih 26 miliona dolara.

Kaji se proslavio raspakiravanjem darova pred kamerama. Kanal naziva Ryan ToysReview je pokrenuo 2015. godine, a nedavno ga je preimenovao u Ryan’s World te ima 23 miliona pretplatnika.

Uspjeh ovih klinaca s godinama bi mogao donositi manji prihod. Naime, YouTube trenutno sarađuje sa Saveznom trgovinskom komisijom SAD-a (FTD) kako bi se ograničio prihod na kanalima za djecu. Prema FTC-ju, ti kanali potencijalno krše zakon o privatnosti na internetu.

Prihode će umanjiti i odluka YouTubea, koja se odnosi na zabranu oglasa koji ciljaju dječji sadržaj. Tako će osjetan gubitak prihoda pogoditi i Radzinskaya i Ryana čiji roditelji vode parnicu zbog toga što neki njegovi zapisi uključuju plaćene proizvode, a to nije jasno naznačeno, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije