Objavljeno kako bi trebala izgledati dionica autoputa kod Konjica - tunel Prenj

Radiosarajevo.ba
Objavljeno kako bi trebala izgledati dionica autoputa kod Konjica - tunel Prenj
Foto: Screenshot / Video simulacija dionice autoputa Vc – Konjić – Mostar Sjever

Na naučno - stručnom skupu za tunel Prenj o izazovima njegovog građenja diskutirali su eminentni europski i domaći stručnjaci iz oblasti projektiranja i gradnje tunela.

Bila je to prilika da europski stručnjaci iznesu dosadašnja saznanja i iskustva stečena aktivnim sudjelovanjem u projektiranju i građenju nekih od najdužih tunela u Europi (Austrija, Švicarska, Italija), te da se domaći sudionici koji su na direktan ili indirektan način uključeni u projekt izgradnje tunela Prenj, upoznaju o potencijalnim problemima i izazovima pri realizaciji projekta ovih razmjera.

Projektant tunela Prenja: Problemi mogu nastati na samoj lokaciji

Tunel Prenj bi trebao biti dužine oko 10 km i prolazi kroz gorje sa složenim geološkim sastavom. To je prvi ovakav tunel u BiH koji prelazi granicu od 6 km, te će, ukoliko se izgradi, biti među 22 ovakva tunela u svijetu.

Skup su organizirali Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Građevinski fakultet Univerziteta u Mostaru i Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, a implementator je bilo Udruženje inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini.

Jedna cijev tunela Prenj će biti završena za SEDAM godina

Predavači na skupu su bili Peter Schubert, Alun Thomas, Johannes Kleberger, Gosta Ericson i David Rajšter, a prisustvovali su i predstavnici domaće vlasti na čelu sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, direktori Cesta i Autocesta Federacije BiH, predstavici građevinskih kompanija i drugi. Premijer Novalić je istaknuo da planina Prenj predstavlja najveću prirodnu prepreku na Koridoru Vc i da bi taj tunel dužine 10 km bio deveti najduži u Europi.

Pogledajte video simulaciju dionice autoputa Vc – Konjić – Mostar Sjever (Tunel Prenj):

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije