Novozelanđanin performansom Haka odao počast žrtvama terorizma

Radiosarajevo.ba
Novozelanđanin performansom Haka odao počast žrtvama terorizma
Foto: Screenshot Al Jazeera / Performans Haka

Cijeli svijet, svako u skladu sa svojim kulturnim običajima odaje počast za 49 žrtava jučerašnjeg terorističkog napada u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu.

 

Jedan Novozelanđanin je odlučio da se oprosti od žrtava u skladu sa tradicijom plemena Maori koje naseljava ovu otočnu zemlju. Performansom Haka je odao počast žrtvama terorističkog napada kojeg je izveo 28-godišnji Brenton Tarrant.

 

Haka je performans koji je muškarcima iz plemena Maori služio kao motivacija u borbama sa drugim plemenima. Planetarno je postao popularan nakon što ga je na ragbi utakmicama počela izvoditi reprezentacija Novog Zelanda.

Podsjećamo, u terorističkom napadu je ubijeno 49 i povrijeđeno 39 ljudi. Tarrant je danas izveden pred sud. Nije se izjasnio o krivici. Dojam je da je tokom pojavljivanja bio hladnokrvan osmijehujući se pred brojnim novinarskim ekipama.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije