Nevjerovatan snimak: Snimljen udar meteora u "superkrvavi Mjesec"

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan snimak: Snimljen udar meteora u "superkrvavi Mjesec"
FOTO: Screenshot / Zabilježen udar meteora u Mjesec

Iznad većeg dijela svijeta u ponedjeljak, 21. januara, nastupilo je potpuno pomračenje Mjeseca i mnogi su mogli promatrati vrlo lijepi fenomen zanimljivog popularnog naziva – “superkrvavi Mjesec”, prenosi Index.hr.

No, prilikom ovomjesečnog posmatranja dogodilo se nešto fascinantno. Za vrijeme trajanja ovo fenomena Mjesec je pogodio meteorid, a neki su imali sreće pa su to uspjeli i snimiti.

Naime, radi se o prvom takvom opažanju, piše New Scientist.

Za vrijeme pomračenja neki posmatrači su primijetili sićušni bljesak, kratkotrajnu žuto-bijelu tačkicu, koja se pojavila na lunarnoj površini, južno od kratera Byrgius.

S obzirom na to da je bljesak bio vidljiv na najmanje tri različita videozapisa, jedan korisnik Reddita ukazao je na mogućnost da se radi o meteoru.

Astrofizičar Jose Maria Madiedo s Univerziteta Huelva u Španiji potvrdio je da se uistinu radilo o meteoridu. Već su godinama on i njegovi kolege pokušavali tokom mjesečeve pomrčine uhvatiti pad meteora na Mjesec, ali nisu to do sada uspjeli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije