Nadrealisti su znali odgovor: Evo kada će posljednji Jugosloven ući u EU

Radiosarajevo.ba
Nadrealisti su znali odgovor: Evo kada će posljednji Jugosloven ući u EU
PrtScr / Scena iz skeča

Drama s Brexitom, činjenica da se lideri zemalja članica Evropske unije nisu saglasili u vezi s prijedlogom da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, glavni fokus na priči o "zaštiti evropskog načina života", paravojne skupine na granicama, ljudski lanci koji sprječavaju "najezdu muslimana"... traumatična su slika Evrope danas, sanjane trajne zone mira i ekonomskog prosperiteta.

Piše: Faruk Vele

"Oni su sve znali"

Možda je upravo to razlog što na Facebook "zidovima" i Twitter profilima korisnika društvenih mreža s prostora u BiH i Zapadnog Balkana iznova podsjećaju na skečeve legendarnih Nadrealista uz poruku: "Oni su sve znali".

Upravo sramna odluka Unije da se Sjeverna Makedonija i Albanija ostave u 'čekaonici', dok ostale zemlje bivše Jugoslavije, s izuzetkom Slovenije i Hrvatske, ne znaju hoće ili ikada biti primljene u evropsku zajednicu, podsjeća na poznati skeč u kojem se nameće pitanje kada će posljednji Jugosoven doći do Evropske unije.

Priča ide ovako. Evropljani preko zida promatraju kako se nekadašnji Jugosloveni međusobno tuku u "stogodišnjem ratu", a onda posljednjeg preživjelog Jugoslovena (Zenit Đozić) svečano prime u Evropsku uniju i poput kakvog divljaka vode u Brisel. Poznato? Na svečanost prijema u nekoj zadimljenoj krčmi, gdje sjede predstavnici sve zavađenijih evropskih nacija, konstatiraju da su mogli davno ući u EU - "da je bilo pameti".

"Drago mi je da ste i vi konačno došli pameti, a i vrijeme je bilo", veli Nijemac.

Na to Francuz (Nenad Janković alias Nele Karajlić) odgovara kako bi oni "puno ranije došli pameti" da Nijemci i Italijani (Branko Đurić Đuro) "sve to nisu zakuhali".

Nakon toga dolazi do žestoke prepirke koja, naravno, završava tučom, te, posljedično, raspadom EU i ratom, i to baš kada je posljednji Jugoslaven stigao do EU!

Svemu tome s ćoška, onako sa sve nogama na stolu, nezainteresirano prisustvuje jedan Amerikanac (proročanstvo o Donaldu Trumpu?). On telefonira i ne dozvoljava da ga prekidaju, te im s vremena na vrijeme kaže da prekinu ili nastave razgovor.

Svjestan da se EU raspala, i to upravo kada smo joj mi konačno pristupili, "posljednjih Jugoslaven", i dalje u ratničkom izdanju, uzima što može i bježi iz "sanjane" EU. Potom reporter sa Balkana - preko zida - prati rat u EU. Nadrealno!

Potvrđeno proročanstvo

Otprilike u vrlo sličnoj situaciji se i danas se, manje-više, nalaze zemlje Balkana. Skoro četvrt stoljeća nakon "stogodišnjeg rata" (koji još traje, samo drugim sredstvima), u EU su ušli tek građani Slovenije i Hrvatske (koju od ulaska u Uniju 1. jula 2013. ne prestaju potresati ekonomske i društvene krize, zataškavani nacionalizam), dok su Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, kao i Albanija, daleko od "elitnog društva" koliko je bio i onaj ratnik iz skeča.

Za to vrijeme ih evropski zvaničnici, baš kao oni sa snimka, svako malo nas ruže ''zašto ne dođemo pameti'', zašto ''demokratski ne riješimo svoje probleme'', zašto bježimo sa Balkana, iako im je sve jasno.

Da li će se EU raspasti dok do nje stigne "posljednji preživjeli Jugosloven", ako je suditi prema ranije potvrđenim proročanstvima legendarnih Sarajlija, treba s pravom strahovati. Ili će nas u EU primiti upravo onako pojedinačno – kao "posljednjeg Jugoslovena"...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije