Tanzanija: Lavica usvojila mladunče leoparda

Radiosarajevo.ba
Tanzanija: Lavica usvojila mladunče leoparda
Lavica Nosikitok iznenadila je zaposlenike u konzervatoriju Ngorongoro u Tanzaniji jer je neočekivano usvojila mladunče leoparda.

Predsjednik firme koja upravlja konzervatorijem, Luke Hunter smatra da je ovaj slučaj prvi put zabilježen kod velikih mački, koje skoro nikada ne hrane mladunčad druge vrste. Za sada nije poznato gdje je leopardova majka i hoće li se vratiti, niti da li je lavica izgubila neko od svojih lavića.

"Lavica je nedavno dobila svoju mladunčad i mislim da je to faktor koji je presudio da usvoji i leoparda, jer joj radi majčinski instinkt. Maleni leopard je star tri sedmice, otprilike koliko i njeni lavići. U svakom slučaju, ovo je za nas iznenađenje. Lavice lako raspoznaju koje je njihovo mladunče, a tuđe znaju i ubiti", izjavio je Hunter, piše Guardian.

No, iako ga lavica za sada hrani, maleni leopard će kad dosegne 12 do 18 mjeseci, vrlo lako vratiti svoje "leopardske navike".

"Mislim da ništa ne može smanjiti utjecaj evolucije koja je dovela do toga da leopard danas bude vrhunski samostalni lovac", dodao je Hunter.

Fotografije je napravio turista Joop van der Linde, jedan od posjetilaca safarija Ndutu Lodge u konzervatoriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije