Kako je jedna obična želja stvorila čudo u Indiji: Kad se male ruke slože...

Radiosarajevo.ba
Kako je jedna obična želja stvorila čudo u Indiji: Kad se male ruke slože...

Advokat Afroz Shah je uvijek volio more i plažu. Kada se jednog dana vratio u svoj rodni kraj Versovu u Mumbaiju, u Indiji, ugledao je plažu njegovog djetinjstva prepunu smeća. Afrozu se u tom trenutku slomilo srce.

Shvatio je da mora učiniti nešto, sa svojim 84-godišnjim komšijom je počeo čistiti plažu golim rukama. Uskoro je shvatio da neće uspjeti sami, okupio je komšiluk i objasnio im koju štetu životinjama čini smeće. Neki su ga obeshrabrivali riječima da plaža nikada neće biti čista, no odbijao je povjerovati u to. Vjerovao je da zajedno mogu postići nemoguće.

Svaki vikend volonteri su se okupljali, od onih koji žive u slumovima (siromašni dijelovi indijskih gradova) do bolivudskih zvijezda. Čistila su i djeca, pa čak i neki političari.

Željeli su vratiti svoju plažu i spasiti okean - zahvaljujući njihovim naporima i viziji jednog čovjeka – uspjeli su!

Za 61 sedmicu su očistili 4,2 miliona kg smeća. Ujedinjeni narodi su označili ovo čišćenje kao „najveći svjetski projekt čišćenja plaže“. Čišćenje je imalo magičan utjecaj na životinje. Prvi put nakon dvadeset godina morske kornjače su došle na plažu da liježu jaja. Kada su se izlegle male kornjače, stanovnici su se okupili da im pomognu da sigurno dođu do mora.

Afroz, koji je ponosan na sve koji su učestvovali u čišćenju, sada se zalaže da ljudi širom svijeta počnu raditi isto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije