Iskopaju ih, operu i šetaju s njima: Bizarni običaji u selu živih mrtvaca

Radiosarajevo.ba
Iskopaju ih, operu i šetaju s njima: Bizarni običaji u selu živih mrtvaca

Kaže se kako mrtvi žive u našem srcu i sjećanju, no u jednoj indonezijskoj provinciji, čini se kako mrtvi nastavljaju boraviti na zemlji u svojevrsnom zombi ritualu.

Naime, porodice u selu Toraya u južnom Sulawesiju iskapaju svoje najbliže iz grobova kako bi ih oprali, počešljali i obukli u lijepu novu odjeću. Ekshumiraju se čak i mrtva djeca, te se uz njih stavljaju nove igračke, poput lutki.

Oštećeni lijesovi se popravljaju ili mijenjaju, a s tim "mumijama" stanovnici šetaju po mjestu u svojevrsnoj bizarnoj paradi. Taj se ritual naziva Ma'nene, odnosno obred čišćenja mrtvaca, a prema lokalnom vjerovanju "duh mrtvih se mora vratiti u selo iz kojeg potječe".

Tako, ako je čovjek umro na putovanju, njegova porodica bi otišla do mjesta smrti i otpratila preminulog kućim "šetajući ga kroz selo". U prošlosti su se ljudi zbog toga pribojavali dalekih putovanja, u strahu da ih smrt ne zatekne daleko od kuće, pa da se neće moći vratiti do svog sela i pronaći vječni mir.

Ubizarnom ritualu koji se ponavlja svake godine mrtvaci se uređuju, a to je način iskazivanja počasti i brige spram njih, tretirajući ih kao da nisu stvarno umrli, već kao da pate od neke teške bolesti pa se ne mogu brinuti sami o sebi, piše Express.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije