Govor koji je pogledalo 150.000 ljudi: Historičar se obrušio na bogataše

Radiosarajevo.ba
Govor koji je pogledalo 150.000 ljudi: Historičar se obrušio na bogataše
PrtScr / Ruther Bregman

“Porezi, porezi, porezi. Sve ostalo je s**nje, ako mene pitate”, obrušio se bez dlake na jeziku, Rutger Bregman, holandski historičar, tvrdeći da milijarderi humanitarnim radom pokušavaju prikriti činjenicu da izbjegavaju plaćanje poreza.

On je, u diskusiji na Svjetskom ekonomskom forumu koja se prošli mjesec održala u Davosu, rekao da su milijarderima danas puna usta riječi poput 'filantropija', 'pravednost', 'jednakost', a s druge strane čine sve kako bi izbjegli plaćanje poreza. To je sve "humanitarna spletka", rekao je on, prenosi Jutarnji list.

U Davos ih je doputovalo 1.500, svi s privatnim avionima samo kako bi poslušali predavanje o klimatskim promjenama, nastavio je Bregman posprdno, a nije štedio ni Bona Voxa, pjevača benda U2 koji je poznat po svojem humanitarnom radu. Dodao je i da je zgrožen činjenicom da se na Svjetskom ekonomskom forumu govori o svemu samo ne o “snažnijem oporezivanju bogatih”.

Složio se s njim i Ken Goldman, bivši direktor "Yahoo", pa je u diskusiji kazao da su trenutni fiskalni uslovi u globalnoj ekonomiji doveli do rekordne zaposlenosti.

Ta se izjava Goldmana nije svidela drugoj članici panela Winnie Byanyima, direktorki humanitarne organizacije "Oxfam".

“Krivo gledaš stvari. Ne govoriš o dostojanstvu ljudi, već o iskorištavanju ljudi”, odgovorila je ona Goldmanu navodeći primjer američkih radnika u peradarskoj industriji koju na poslu nose pelene jer im nije dopušten odlazak na WC u radnom vremenu.

“Visoka zaposlenost, sama po sebi, ne znači ništa, važan je kvalitet tih poslova” upozorila je Vini.

Inače, Holanđanin Bregman autor je knjige 'Utopija za realiste' i tvorac izjave 'Bogatstvo se ne stvara na vrhu, tamo se proždire', a video s njegovim govorom je na Youtubeu u tri dana pogledalo je skoro 150.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije