Mekka / Fascinantan video: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost Kabe

06. 10. 2019. u 17:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Centralno svetište islama nalazi se u središtu Velike džamije u Mekki u Saudijskoj Arabiji. Predstavlja kiblu, tj. posebnu tačku prema kojoj se muslimani okreću za vrijeme namaza.

Sagradio ju je Ibrahim, a. s. sa svojim sinom Ismailom u obliku kocke, duge oko 11, a visoke oko 17 metara. U jugoistočnom dijelu građevine ugrađen je Crni kamen i on je najsvetiji predmet u Kabi. Za njega smatraju da je "kamen temeljac", "desna ruka Božija na zemlji".

Kaba je najčešće pokrivena prekrivačem – kisvom – načinjenim od teškog crnog platna s trakama na kojima su izvezeni ajeti iz Kur'ana. Oko Kabe se nalazi granitni pločnik, koji se naziva matif. Nasuprot uglu u koji je ugrađen crni kamen nalazi se zgrada u kojoj je izvor Zemzem, dok se pred sjeveroistočnim dijelom nalazi kamen za koji se tvrdi da predstavlja otisak stopala Ibrahima, koga muslimani smatraju graditeljem Kabe.

No unutrašnjost Kabe malo je poznata. Ranije je bila otvarana dva puta sedmično za sve koji žele ući i klanjati, ali zbog velikog rasta broja hodočasnika, Kaba se sada otvara samo dva puta godišnje - za uglednike i ekskluzivne goste.

Jedini čovjek u historiji kojeg je slučajno zapala čast da se rodi unutar Kabe

Unutrašnjost svetog mjesta za muslimane u Mekki već godinama se nalazi pod ključem. Vrata islamskog svetog hrama Kabe otvaraju se dva puta godišnje - kada se čisti unutrašnjost hrama, ali i za posebne goste ovoga grada. No, nije oduvijek bilo tako. U historiji ovog svetog mjesta zabilježen je prema predaji jedan neobičan slučaj.

Ono što je posebno zanimljivo da jedna mala mekkanska porodica drži ključeve Kabe. Riječ je o porodici Talha, nasljednicima Osmana ibn Talha koji je ključeve Ka'be naslijedio od plemena Kurejš, dugogodišnjih čuvara ovog svetog mjesta, i to još za vrijeme poslanika Muhammeda.

Tako da kada kralj, princ ili drugi čelnici države požele ući u Kabu, dozvolu za ključ moraju tražiti od ove porodice. Jednom godišnje, saudijski princ čisti njenu unutrašnjost

Tagovi: Kaba Mekka video

NEMA KOMENTARA