Evo kako izgleda kada ste za volanom auta koje ide 483 km/h

Radiosarajevo.ba
Evo kako izgleda kada ste za volanom auta koje ide 483 km/h
Foto: Screenshot / Brzina je izražena u miljama na sat

Ako ste se ikada zapitali kako je to kada se nalazite za volanom automobila koji juri oko 480 km/h, sada to možete da pogledate u video snimku.

Video je napravljen u visoko modifikovanom M2K Motorsport Fordu GT na stazi dugoj oko 1,6 kilometara na auto-moto skupu Texas Mile event na pomenutom aerodromu.

Sve je krenulo i izgledalo lagano sve do brzine od oko 322 km/h kada je počelo malo „truckanje“, da bi potom pri brzini od oko 402 km/h sve ponovo bilo glatko.

Prema zvaničnim podacima sa događaja Ford GT je na četvrtini milje dostigao brzinu od 280 km/h, a na pola milje brzina automobila je bila 386 km/h, prenosi motor1.com.

Ono što je zanimljivo jeste da bi ova zvijer od automobila mogla da dostigne i veću brzinu, jer je još uvijek ubrzavao kada je prešao cijelu milju. Brzinomjer je na kraju pokazao 492,5 km/h prije nego je vozač počeo da usporava i obuzdava svog ljubimca.

Inače, ovaj Ford GT razvija 2.500 konjskih snaga (1.864 kilovata), a pokreće ga pogon na zadnje točkove. Godine 2017. M2K Motorsport GT je na jednoj milji razvio brzinu od 472,5 km/h, a tri godine ranije jurcao je 447,4 km/h, pa je jasno kakve je napore tim napravio da bi prekoračio brzinu od 300 milja na sat.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije