Drama na Biokovu: Mlada Nizozemka htjela pomaziti poskoka(!) pa joj spašavali život

Radiosarajevo.ba
Drama na Biokovu: Mlada Nizozemka htjela pomaziti poskoka(!) pa joj spašavali život
PrtScr / Šta reći, kakvu posluku...

Sljedeća priča zasigurno spada u one s predznakom "vjerovali ili ne". Bizarna je da bizarnija ne može biti, dogodila se na Biokovu, a glavne uloge u njoj su podijelili mlađa Nizozemka i mlađi poskok.

Dakle, nedavno su se Nizozemka, u dobi između 25 i 30 godina, i njezin suprug ili dečko, koji su došli u Hrvatsku na "bablje ljetovanje", šetali Biokovom kako bi se upoznali s florom i faunom te dalmatinske planine. I šetali su oni tako bezbrižno dok nisu došli do jedne stijene ispod koje je bio "poskokić". Vidjevši "slatku zmijicu", Nizozemka se željela s njom bolje upoznati te ju je odlučila pogladiti, onako majčinski, kako bi se njih dvije još više zbližile.

No, poskok nije imao razumijevanja za tu njezinu nježnost i ugrizao ju je za srednji prst desne ruke. Uvidjevši da nešto nije kako treba, odmah su pozvali pomoć i vozilo Hitne pomoći iz Makarske se hitno zaputilo prema mjestu događaja.

 "Suprug ili dečko te mlade žene bio je priseban i njihovim je automobilom krenuo prema podnožju Biokova. Naši su ih djelatnici zatekli negdje na pola puta i naš je liječnik odmah detektirao o kakvom se ugrizu radi. Pri tome je mjesto ugriza odmah označio penkalom, kako bi što lakše mogao pratiti daljnje širenje otrova. Odmah su se naši djelatnici s pacijenticom vozilom Hitne pomoći zaputili prema Splitu, odnosno prema Klinici za infektologiju KBC-a Split.

Tijekom vožnje do Splita stupili su u kontakt s dežurnim liječnikom, koji je preko telefona ordinirao sistematsku terapiju. Tijekom vožnje do Splita ta je ruka, odnosno podlaktica, već bila podosta otekla i dolaskom u KBC Split Nizozemka je odmah dobila antivepirin serum, koji se obvezno daje pri ovakvim ugrizima poskoka", kazuje dr. Mate Kasalo iz makarske Hitne pomoći za Slobodnu Dalmaciju.

Tokom prijevoza u Split nije bilo indikacija za davanje antiviperin seruma jer je Nizozemka bila u stabilnom stanju: "I bolje je kada pacijent, kojemu je potreban antiviperin, dobije taj serum u bolnici, odnosno u Klinici za infektologiju, nego u vozilu Hitne pomoći, a sve zbog moguće reakcije ili neke nuspojave. Dakle, u ovom slučaju ne možemo govoriti o slučajnom ugrizu zmije, već je zmija bila provocirana, odnosno osoba je sa zmijom htjela ostvariti svojevrsni kontakt. Radilo se o mladom poskoku."

Da bi stvar bila još bizarnija, ako to uopće može biti, ponovno se pobrinula sama Nizozemka.

"Ona je išla sama sebi isisati taj otrov koji je pustila zmija. I na taj način je sama sebi usisala otrov u tijelo. Dakle, otrov je u tijelo mogao ući na dva načina. Prvi je krvotokom, prilikom ugriza, a drugi je kroz probavni trakt, usisavanjem otrova. To se ni u kom slučaju ne smije činiti jer ako takva osoba, koju ugrize poskok, ima kvaran zub, još se stvar može dramatičnije pogoršati jer se taj otrov može brže apsorbirati u tijelo. Na svu sreću, ova "odiseja" mlade Nizozemke završila je dobro jer nas je prije dan-dva nazvala i zamolila da joj svu medicinsku dokumentaciju koju mi imamo prevedemo na engleski, zbog njezinih potreba", kaže dr. Kasalo.

Za kraj i jedno upozorenje od dr. Kasala: "Potrebno je da se turisti, a i naši ljudi koji odlaze u šetnju Biokovom, upoznaju sa životinjskim svijetom na Biokovu, a pogotovo onim zmijskim, i da se upoznaju s činjenicom da na toj planini živi poskok, najotrovnija zmija u Europi. Kada bi to znali, zasigurno do ovakvih slučajeva ne bi dolazilo."

Kako doznajemo od prof. dr. Ive Ivića, zamjenika predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split, mlada je Nizozemka nekoliko dana boravila na Infektologiji i nakon što joj se stanje poboljšalo, puštena je na kućnu njegu. Nije bilo potrebe za operacijom ozlijeđene ruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije