Čudesni snimak iznenadio svijet: Divovska raža od ronioca "tražila" da joj pomogne

Radiosarajevo.ba
Čudesni snimak iznenadio svijet: Divovska raža od ronioca "tražila" da joj pomogne
PrtScr / Nevjerovatno

Nevjerovatan snimak postao je viralan proteklih dana, a većina koja ga je vidjela tvrdi da su jedva suzdržali suze...

Naime, kako se vidi na snimku, divovska raža, predivna "manta ray" prišla je profesionalnom roniocu i kao da ga je "zamolila" da joj pomogne.

Tri metra dugo biće doplivalo je do Jakea Wiltona i okrenulo se u vodi - čini se, što govore i ronioci, kao da mu je pokazala udice koje su joj bile zakače za desno oko.

Inače, divovsku ražu naučnici nazivaju inteligentnim divom jer je smatraju jednom od najpametnijih životinja. 

Snimak, koji je objavljen u četvrtak prošle sedmice, nastao je u blizini Ningaloo grebena na obali zapadne Australije, a na njemu vidimo ovog pametnog diva kako miruje, ne miče, dok joj Wilton vadi udice iz oka. 

Životinja je dobro poznata lokalnom stanovništvu i čak su joj dali nadimak Freckles (Pjegica), a, nakon što joj je ronioc pomogao, raža je otplivala dalje. 

Monty Halls, britanski biolog koji je bio na brodu na kojem i ronioci je kazao: "Ova manta je apsolutno shvatila što se događa. Jake se spuštao nekoliko puta, a ona je čekala i čekala, sve dok joj nije pomogao."

Morski heroj, Wilton izjavio je, pak, sljedeće: “Često vodim ture ronilaca u ovom području i kao da me je prepoznala i prišla da joj pomognem. Plivala je sve bliže i bliže, a onda mi je pokazala oko i udice u njemu. Znao sam da ih moram izvaditi ili će ona biti u velikoj nevolji. Prvo sam nekoliko puta zaronio i prilazio joj da vidim kako će reagirati, ali ona je samo mirovala i čekala."

Predavač na Univerzitetu Plymouth i ekspert u morskoj biologije David Boyle dodao je da je snimak odista čudesan: "Nije neobično za životinje da prilaze roniocima, ali da jedna, koja je u problemu, na ovakav način zatraži pomoć, eh to je čudesna novina."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije