Crni dim kulja iz autobusa: Snimak dokazuje kako se u BiH čuva okoliš

B. T.
Crni dim kulja iz autobusa: Snimak dokazuje kako se u BiH čuva okoliš
Foto: Printscreen / Video napravljen jučer

Prema podacima iz 2018., u Bosni i Hercegovini ima više od milion registrovanih vozila, a njihova prosječna starost je 16 godina.  Kakav je njihov uticaj na okoliš najbolje se vidjelo tokom nedavnog enormnog zagađenja zraka u Sarajevu i ostalim bh. gradovima. 

Unatoč zakonima, pravilnicima... oni koji ne zadovoljavaju ekološke standarde i dalje neometano saobraćaju bh. ulicama. Dokaz za to je video koji se pojavio na You Tubeu. 

Kako je njegov autor objasnio za Radiosarajevo.ba, video na kojem se vidi kako iz autobusa Prevoza Putnika Zavidovići kulja crni dim snimljen  je jučer, na putu za Ovnak iz pravca Zenice.

Koliko se ovakvi vozila isključuju iz saobraćaja, dokazuje i nedavni primjer iz Sarajeva. U periodu ogromnog zagađenja, od 11. do 14. januara ove godine, od momenta proglašenja epizode "Uzbuna", sankcionisan je samo jedan vozač teretnog motornog vozila zbog nepoštivanja postavljene saobraćajne signalizacije!

Počele kontrole, evo koliko vozila nije prošlo Eko test

Planom interventnih mjera, podsjetimo, u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području KS propisano da će u slučaju da je na snazi epizoda "Uzbuna" policijski službenici Uprave policije pružati pomoć inspekcijskim organima u kontroli provođenja zabrane kretanja automobila i teretnih vozila u Zoni A, čiji dizel motori imaju normu "EURO3" i manju, putem postavljene privremene saobraćajne signalizacije Ministarstva saobraćaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije