145 nasukanih kitova na plaži: "Nikad neću zaboraviti njihov plač!"

Radiosarajevo.ba
145 nasukanih kitova na plaži: "Nikad neću zaboraviti njihov plač!"
Foto: Liz Carlson / Kitovi nasukani na otoku Stewart

"To je bila najgora noć u mom životu“ – tako je Liz Carlson opisala scenu kada je našla 145 kitova nasukanih na jednoj novozelandskoj plaži.

Blogerka iz Sjedinjenih Američkih Država je bila na planinarenju u Rakiuru na otoku Stewart sa prijateljem kada su naišli na ovu tragičnu scenu. Ono što bi bila predivna prazna plaža, postala je scena očajničke borbe za život.
Nasukani kitovi su se nasukali zbog niske plime i borili su se u agoniji za život. Za BBC je rekla sa slučajno primijetili nešto u plićaku.

"Kada smo shvatili da su to kitovi, sve smo ostavili i pohitali prema tamo“, rekla je Carlson. Pokušavali su da nađu način da im pomognu, da ih odguraju prema dubini, ali su shvatili da ne mogu ništa učiniti. Jednostavno su bili previše veliki.

Nemogućnost da im se pomogne joj je bila najgora:

Plakali su, kao da su pričali, a nije bilo načina da im se pomogne.“

Ostrvo Stewart je veoma udaljeno, a plaže jako daleko. Planinari nisu vidjeli nikog drugog tu u posljednja dva dana, no bila im je poznata činjenica da se na otprilike 15 km odatle nalazi koliba gdje su bili stacionirani radnici.
Bez signala na mobitelu, nadali su se da će barem u kolibi biti neki radio kojim bi poslali poziv u pomoć.

"Srce mi se potpuno slomilo. Nikada neću zaboraviti plač, njihov pogled upućen meni dok sam sjedila bespomoćno u vodi, kako su očajnički pokušavali plivati, a to ih je samo dublje ukopavalo u pijesak", napisala je Liz na Instagramu.

Ova blogerka je spazila bebu kita i pokušala je vratiti u vodu, na sreću barem joj je to pošlo za rukom. Kad se njen prijatelj Julian vratio za grupom rendžera, pokušali su sve, pa ipak ništa nisu uspjeli uraditi.

Sutradan ujutro situacija nije bila ništa bolja. Plima je bila niska i neki kitovi su već bili mrtvi, a drugi su bili živi na plaži u agoniji. Liz je navela da su izgledali kao da su plakali. Bilo je jasno da kitovi neće biti spašeni. Rendžeri su odlučili da etaniziraju ostale kitove, bila je odluka – to ili spora i bolna smrt...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije