Zavirite u unutrašnjost restauriranih objekata kompleksa Al Aksa

Anadolija
Zavirite u unutrašnjost restauriranih objekata kompleksa Al Aksa
/ AA
U historijskom kompleksu Al Aksa u starom jezgru Jerusalema okončana je restauracija interijera dva najvažnija objekta tog kompleksa, Kubbetus Sahre i Mesdžudi-l Kiblej.

“Ove godine smo okončali projekte restauracije unutrašnjosti Kubbetul Sahre i Mesdžidul Kibleja, a naredne godine započinjemo restauraciju njihovih eksterijera“, kazao je za AA direktor Ureda islamskih vakufa u Jerusalemu Azzam al-Hatib.

Ističući kako je restauracija unutar Kubbetul Sahre trajala osam, a unutar Mesdžidu-l Kibleja dvije godine, Hatib je kazao kako je to bio zahtjevan projekat kojim je restaurirano ukupno 1.800 metara kvadratnih površine prekrivene ukrasima.

Kompleks Al Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Kubbetul Sahra i Mesdžidu-l Kiblej su dva centralna objekta unutar zidina kompleksa Al Aksa.

Kupola na stijeni ili Kubetul Sahra, je jedna od prvih, najvjerovatnije i prva kupola koja je izgrađena u historiji islama. Sagradio ju je halifa Abdulmelik bin Mervan 691. godine. Ovaj mesdžid, odnosno njegova kamena kupola, ima oblik oktagona sa pozlaćenim pokrovom, a restauracijom je interijer tog objekta zasjao u punom sjaju.

Mesdžidu-l Kiblej je džamija u južnom uglu kompleksa Al Akse, a izgradio ju je halifa Omer bin Hattab 636. godine. Upravo se na taj objekat pomisli kada se kaže Al Aksa, međutim činjenica je da je Al Aksa znatno širi kompleks u kojem se još nalaze i muzeji, medrese i drugi objekti.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al Aksa je treće najvažnije mjesto muslimana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije