Zanzibar: Tamo na najljepšim plažama svijeta gdje život je igra

A.I.M.
Zanzibar: Tamo na najljepšim plažama svijeta gdje život je igra
Foto:Amra Šabanović / Zanzibar oduševljava priropdnim ljepotama
Egzotična putovanja o kojima svi ponekad sanjamo nisu baš tako nepristupačna, uvjerava nas Amra Šabanović, Bosanka čiji je hobi fotografija, a koja je sasvim iznenenada završila u Zanzibaru.

"Haraka haraka haina baraka - rekli bi mi Zanzibarci da su znali kako sam se nabrzaka spremila i odlučila za ovo divno putovanje. Dva dana prije putovanja ulovila sam povoljnu kartu Sarajevo-Doha-Zanzibar. Na Svahili jeziku to bi značilo - u žurbi nema blagostanja. Na Zanzibaru je sve pole-pole (polako-polako) i to su pored  hakuna matata (bez brige) najčešće riječi koje ćete čuti, a koje u punom smislu označavaju njihov način života," - govori Šabanović za Radiosarajevo.ba.

Dodaje da su prizori Afrike iz aviona nestvarni, aerodrom na Zanzibaru mali i haotičan, a put do rezervisanog smještaja jedina je situacija u kojoj je osjetila brzinu u ovom dijelu zemljine kugle.

Zanzibar oduševljava priropdnim ljepotama - undefined

Foto:Amra Šabanović : Beskrajna dječija igra nešto je što se ne može zanemariti

"Bez ikakvih znakova na putu koji je pun rupa, vozač jurca bez problema. Imala sam osjećaj da ćemo se sudariti sa svakim vozilom iz suprotnog pravca. Ipak, ova luda vožnja ce postala je sasvim normalna i zabavna," priča Šabanović te nastavlja:

"Čeka me nestvaran prizor oseke, more se povuklo nekoliko kilometara i to se dešava dva puta dnevno. Hodanje do pučine može trajati satima. Kada se voda povuče iza sebe ostavlja nestvaran svijet, školjake, alge ,račiće, morske trave i  sve to na najljepšem bijelom pjesku koji sam ikada vidjela. Pažnju mi privlači lokalno stanvoništvo - žene i djeca po cijeli dan skupljaju to bogatstvo koje okean ostavi. Od toga će praviti suvenire, ništa se ne baca. Uživam u igri djece i najljepšem zalasku sunca," ističe Šabanović koja nam poklanja galeriju fotografija iz Zanzibara.

Zanzibar oduševljava priropdnim ljepotama  - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije