Zabranjene fotografije iz Sjeverne Koreje: Kompjuteri bez struje i težak život

Radiosarajevo.ba
Zabranjene fotografije iz Sjeverne Koreje: Kompjuteri bez struje i težak život
Fotograf Eric Lafforgue jedan je od rijetkih koji je imao priliku da doživi Sjevernu Koreju iz prve ruke, te je od 2008. do sada tamo boravio šest puta.

Zahvaljujući digitalnim memorijskim karticama uspio je da sačuva fotografije koje su mu zabranili da pravi ili za koje su mu naredili da ih izbriše, piše Noizz.

Lafforgue nije bio zainteresiran za pažljivo dirigovane turističke ture po toj zemlji, koje otkrivaju samo fasadu. Želio je da prodre iza maske i uhvati trenutke autentičnog života ljudi koji nisu pod kompletnom kontrolom režima. Napravio je na hiljade fotografija pokazujući kako stanovnici i zvaničnici Sjeverne Koreje provode dane.

Pošto se vratio sa svog šestog putovanja u Sjevernu Koreju 2012., tamošnja vlada je otkrila da podijeli snimljene fotografije online. Tražili su da ih izbriše. On je odbio. Zabranili su mu da pređe granicu Sjeverne Koreje ikada više.

"Život je surov na mnogim mjestima u Sjevernoj Koreji, daleko je od zapadnih standarda. Čak i uz težak život, rekli su mi sa suzama u očima da poštuju svoje drage vođe, čak i ako ponekada nemaju šta da jedu", rekao je Lafforgue.

Na svom proputovanju Lafforgue je uspio napraviti fotografije državljana Sjeverne Koreje koji koriste kompjutere bez električne energije, teškog života građana pod represijom, djece koja se boje pokretnih stepenica, građana koji jedu travu, dugih redova i vojske koju je zabranjeno fotografirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije