Vila u Miamiju ostavit će vas bez daha

Radiosarajevo.ba
Vila u Miamiju ostavit će vas bez daha
Foto: Architecturaldigest.com / Arhitekta Allan Shulman dizajnirao je kuću
George Lindemann je američki investitor, sakupljač umjetnina i filantropist.

On pomaže različitim sredinama da unaprijede svoju kvalitetu života, ali isto tako učestvuje u različitim projektima zaštite prirodnih resursa.

U Miamiju ima nevjerovatnu vilu koja se zove Lindemann II i izgrađena je za Georgeovu porodicu, koja uključuje četvoro male djece i nekoliko kućnih ljubimaca, u ekskluzivnoj četvrti Sunset Islands, koja gleda na zaljev Biscayne, piše Dezeen.com.

Arhitekta Allan Shulman iz kompanije "Shulman + Associates" iz Miamija dizajnirao je kuću veličine 780 kvadrata, dok je Frank de Biasi bio odgovoran za uređenje enterijera.

Lindemann, koji je čelni čovjek kompanije BC Propert Investments i The Bass Museum of Art, zahtevao je prostor za smještaj impresivne privatne kolekcije savremene umjetnosti i dizajna. Velika većina ovih komada koristi se svakodnevno.

Dvoetažna kuća je postavljena u obliku L, stvarajući skrovito ulazno dvorište ispunjeno tropskom florom i skulpturama u prostoru između dva krila.

"Organizovan duž kratke strane, glavni stambeni prostor kuće je uravnotežen između zaljeva Biscayne i unutrašnjeg dvorišta, sa ostalim prostorijama raspoređenim duž duge strane kuće", piše u opisu ovog projekta.

Stepenice vode do svijetlo zelenih ulaznih vrata, koja se otvaraju u foaje ukrašen ogromnim ogledalom Jeff Koons i raznim stolicama.

Zid od stakla je postavljen pravo naprijed, pruža pogled na zaljev i centar Miamija u daljini, i okružuje trpezariju s jedne strane i dnevni boravak sa druge strane.

Veliki sto za ručavanje, na kojem Lindemannova djeca večeraju i rade domaće zadatke, potpisuje Mattia Bonetti. Srebrni pribor sa ručkama nalik na kandže potpisuje Haas Brothers.

"Unutrašnjost kuće izbjegava tipično strogu, muzejsku prirodu prostora za umjetnički prikaz i održava razigranu atmosferu koja u potpunosti integriše kolekciju sa porodičnim životom", piše u saopćenju arhitektonskg studija.

U dnevnoj sobi, iza velikog plavog metalnog pregradnog zida, nalaze se komadi namještaja Wendall Castle, dok se dizajni Marc Newson, Ron Arad, Damien Hirst i Claude LaLanne također nalaze unutar kuće.

"Ova kolekcija sakupljana je tokom dužeg vremenskog perioda", rekao je Lindeman.

"Za mene je koncept bilo kojeg dizajna samo da bi mi život učinio boljim, sretnijim i korisnim. U suprotnom, trebalo bi da stoji u muzeju. Ne postoji ništa što se ne koristi."

Jedna od najupečatljivijih karakteristika kuće je stepenište, koje je dizajnirao britanski umjetnik Martin Creed. Obuhvata 37 različitih vrsta obojenog mermera, raspoređenih u trake koje stvaraju prugasti efekat uz stepenice i okolne zidove.

Bijeli mermerni teraco podovi prolaze kroz ostatak kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije