Utah / Veliko slano jezero: Čudo prirode čija se veličina mijenja

12. 09. 2017. u 16:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Nijanse crvene, ružičaste, narandžaste i ljubičaste boje zalazećeg sunca smjenjuju se iznad tirkizne vode Velikog slanog jezera u Utahu, jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija u SAD-u.

Veliko slano jezero najveće je prirodno slano jezero na zapadnoj hemisferi i jedno od najslanijih na svijetu. Dugo je oko 120 kilometara, široko 56. Ali njegova veličina neprestano se mijenja otkad su prvi put provedena mjerenja, 1849. godine, a dešava se i da promijeni veličinu za puna 24 kilometra.

To zavisi od isparavanja i priliva vode. Rijeke  Bear, Weber i Jordan, koje se ulivaju u Veliko slano jezero neprestano talože 1,1 milion tona različitih soli, a zbog velikog procenta soli u njemu nema puno biljnog i životinjskog svijeta.

Neke vrste algi žive ovdje, a njima se hrane slani račići, koji se hvataju i koriste kao hrana za ribe. 

Salinitet je 12 posto, što je slanije čak i od okeana. Iako u samom jezeru nema mnogo života, oko njega je živo. Bizoni, antilope, jeleni, kojoti, risovi, a i brojne ptice obitavaju na njegovoj obali.

Veliko slano jezero najveći je ostatak pleistocenskog slatkovodnog jezera Bonneville, a terasasti krajolik koji formira obalu jezera dokaz je stare prošlosti. Terase su nastale erozijom valova. 

Najbliži veliki grad je poznati Salt Lake City, a sredinom jezera prelazi 48 kilometara dug željeznički nasip, izgrađen 1959. godine, koji spaja gradove Ogden i Lusin. Na zapadnom dijelu jezera Boneville Salt Flats održavaju se svjetski poznate automobilske trke. Kupačima je najdraža plaža Bridger Bay, na glasu kao najljepša na cijelom jezeru, tri kilometra duga, bijela pješčana.

Privlačna je mogućnost kupanja u vodi u kojoj ne možeš potonuti. Osim kupanja, na jezeru možete ploviti, voziti kajak, a oko njega uređene su biciklističke i planinarske rute i vidikovci, prenosi Punkufer.

Tagovi: jezero prirodno SAD

NEMA KOMENTARA