Uživajte u austrougarskoj arhitekturi koja krasi glavni grad BiH

Radiosarajevo.ba
Uživajte u austrougarskoj arhitekturi koja krasi glavni grad BiH
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Austrougarske zgrade u Titovoj ulici

Tokom četiri decenije vladavine Austrougarska monarhija je ostavila dubok trag u Bosni i Hercegovini. O tome svjedoče mnogi objekti izgrađeni u tom periodu. Posebno se to odnosi na Sarajevo.

Dvojna monarhija je donijela potpuno novi način urbanističkog planiranja i gradnje u Bosni i Hercegovini. Svaki objekt je bio umjetničko djelo bez obzira na njegovu namjenu. Gradili su se od čvrstih materijala, što do tada to nije bio slučaj.

U projektovanju zgrada posebno se posvećivala pažnja detaljima. Projetkovali su ih među tada najboljim arhitektima. Izgled objekata nije odražavao samo njihovu namjenu, već i moć, raskoš i identitet Monarhije.

Neki od najznačajnijih objekata za Sarajevo odnosno za Bosnu i Hercegovinu su napravljeni krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Ti i drugi objekti su bili pokazatelj industrijalizacije i urbanizacije Bosne i Hercegovine.

Sa austrougarskom vladavinom Sarajevo je potpuno promijenilo svoj izgled. Najizraženije je to u današnjem centralnom dijelu grada. Tome nisu doprinijele samo zgrade, već i mnogi drugi infrastrukturni projekti, kao što su elektrifikacija, gradnja saobraćajnica, tramvajske pruge i uređenje korita Miljacke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije