Uzbuna i dalje traje: Biser na Jadranu se priprema za novi plimni val

Radiosarajevo.ba
Uzbuna i dalje traje: Biser na Jadranu se priprema za novi plimni val
Foto: Twitter / Poplava u Veneciji

Venecija još nije ni raščistila naplavine nanesene ovaj tjedan najvećim plimnim valom koji je u zadnjih 50 godina pogodio taj grad u laguni, a već se od petka ujutro užurbano priprema za novi vodeni udar.

Vlasti očekuju da bi razina vode mogla narasti za 160 cm.

"Još jedan dan za uzbunu. Vjetar široko nastavlja puhati. Pozivam sve... pratite podatke o razini vode", napisao je gradonačelnik Luigi Brugnaro na Twitteru. 

Proglašava se vanredno stanje: Nestaje jedan od najljepših gradova na svijetu

Italijanska vlada proglasit će u četvrtak vanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji, u cilju što brže mobilizacije sredstava kako bi se na dugi rok izbjegao nestanak jednog od najljepših gradova svijeta. Nešto prije ponoći u noći na četvrtak, nivo mora zaustavila se na 77 centimetara, što je daleko od jučerašnjih 1,87 metara koji nisu viđeni već 53 godine.

Brugnaro je okrivio klimatske promjene za razorni plimni val koji je u srijedu dosegnuo 1,87 metara, što nije bilo viđeno 53 godine, javlja Hina.

Voda je poplavila povijesnu znamenitost, baziliku sv. Marka i venecijanske trgove, a nešto prije ponoći noću na četvrtak, razina mora spustila se na 77 centimetara. 

Vlasnici su u petak ujutro pokušavali osposobiti svoje lokale na Trgu sv. Marka, a mnogi od njih bili su zatvoreni za klijente deset dana otkako je razina vode prešla granicu od 110 centimetara. 

Vrhunac plimnog vala u petak očekuje se danas do 13 sati, a zatim bi se voda opet trebala spustiti na 110 do 120 centimetara tokom vikenda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije