Antički grad Afrodizija iznova oduševljava posjetioce

AA
Antički grad Afrodizija iznova oduševljava posjetioce

Antički grad Afrodizija, u turskoj provinciji Aydin, jedna je od omiljenih destinacija mnogih naučnika, fotografa, ali i svih drugih koji vole mitologiju i historiju.

Afrodizija, koja je ime dobila po grčkoj božici ljepote i ljubavi Afroditi, 2017. uvrštena je na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Lokalni kipari bili su nadaleko poznati, a svoje skulpture su izvozili čak i u Rimsko carstvo. Čak i danas na ruševinama grada moguće je primijetiti trag ovjekovječenog talenta i preciznosti.

Prva iskopavanja u antičkom gradu počeli su strani arheolozi i to davne 1904. godine. Od 1961. do 1990. istraživanja je vodio Kenan Erim, a kasnije Roland R.R. Smith, s Univerziteta Oxford.

Turisti imaju priliku biti dio organiziranih posjeta i sudjelovati u svojevrsnom putovanju kroz vrijeme. Na ulazu u grad nalaze se statue, kao i istoimeni muzej u kojem je izloženo oko 300 skulptura.

Najvažniji pronalazak u gradu je bazen dug 170 metara, širok 30, a dubok jedan metar.

Mnogi fotografi koji posjete ovo mjesto tu ostaju do kasnih noćnih sati kako bi uspjeli zabilježiti nebo nad gradom i položaj zvijezda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije