Tradicionalni karneval: Milioni kostimiranih učesnika na ulicama njemačkih gradova

AA
Tradicionalni karneval: Milioni kostimiranih učesnika na ulicama njemačkih gradova
Milioni kostimiranih učesnika izašli su u ponedjeljak na ulice brojnih njemačkih gradova u povodu tradicionalnog karnevala, koji je u toj zemlji poznatiji i kao "peto godišnje doba".

Najveće ulične parade održane su u Kelnu i Dusseldorfu. Zanimljivo je da su u ovim gradovima škole bile zatvorene tokom dana kako bi i djeca mogla prisustvovati uličnim paradama.

Posebnu pažnju prisutnih su privukle velike platforme u Kelnu na kojima sviraju bendovi, dok plesači gledaocima bacaju slatkiše i cvijeće.

Učesnici parade u Kelnu, koji važi za njemačku prijestolnicu karnevala, u publiku su bacili oko 700.000 čokolada, 300.000 buketa i na hiljade igračaka.

Parada u kojoj je učestvovalo ukupno 11 hiljada osoba trajala je oko pet sati, a procjenjuje se da je karneval u Kelnu pratilo blizu milion osoba.

Kako su kazali neki od posjetilaca, dolaze da prate karneval da bi bar jednom godišnje mogli da zaborave svakodnevicu, da se vesele i u karnevalskom kostimu postanu neko drugi. U jednom momentu je došlo i do nezgode kada su se prevrnula zaprežna kola prilikom čega su povrijeđene tri osobe koje su prevezene u bolnicu.

Tradicionalni karneval u Njemačkoj redovno posjećuje veliki broj građana i stranih turista.

Karneval se u Njemačkoj smatra petim godišnjim dobom, a važi kao vrijeme opuštenosti, neograničene životne radosti i veselja.

Prvi podaci o proslavi karnevala na njemačkom govornom području potiču iz 13. vijeka. Tada su, kako se navodi u predajama, pred početak posta ljudi posljednji put koristili priliku da u ogromnim količinama jedu meso, sir, puter, mast i jaja. Od 13. vijeka, ove gozbe su praćene i raznim igrama, plesovima i turnirima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije